‘Nu ga ik alles anders doen.’
‘Dit wordt mijn jaar!’

Ken je dat? Je begint na je vakantie vol goede moed en boordevol nieuwe plannen weer aan je werk. Je motivatie lijkt oneindig en het lijkt alsof je alles aan kan. Tot het alweer woensdag is, en je eigenlijk toch wel erg verlangt naar het weekend. Flashforward naar een aantal weken later. Je kijkt je collega verveeld aan en jullie doen tegelijk de veelvoorkomende uitspraak: ‘Goh, ik ben echt alweer aan vakantie toe.’
Hoe ga je op een gezonde manier weer aan de slag na je vakantie? Hoe zet je de ‘vakantiemodus’ uit en de ‘werkmodus’ weer aan?

Take it easy

Het kan lastig zijn om je niet meteen weer volle bak op je werk te storten. Begrijp me niet verkeerd, soms is dit ook gewoon nodig. Echter merk je vlak na een vakantie nog niet echt hoe veel je nu daadwerkelijk uitgerust bent. Hierdoor ga je al snel over je eigen grenzen heen. Daarom is het belangrijk om in eerste instantie niet teveel extra werk aan te nemen.

Na elke periode van afwezigheid is het gemakkelijk te geloven dat je je meer uren moet werken om een ​​achterstand in te halen. Dit kan echter leiden tot extra stress en het zal hoogstwaarschijnlijk een negatieve invloed hebben op je productiviteit op de lange termijn, zelfs als je het gevoel hebt dat je op korte termijn meer doet.

Ook als je begint met een nieuwe baan is het belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. Leer eerst rustig je nieuwe werkomgeving kennen en houd daarbij je energielevels goed in te gaten. Je wilt toch zeker dat je batterij op z’n minst meegaat tot je volgende vakantie?

Acclimatiseren

Als je net terugkomt van vakantie in het buitenland en direct erna weer aan het werk gaat, kan dit even wennen zijn. Misschien zit je met je hoofd nog ergens op het strand in Spanje of ben je moe van een avontuurlijke vakantie in de italiaanse alpen.

Als je merkt dat je hier snel last van hebt, dan kan het handig zijn om even een paar dagen in te plannen aan het einde van je vakantie waar je niet weggaat, maar vooral focust op rusten en je zaken op orde te krijgen. Terugkomen in een dagelijkse routine kan het aanpassingsproces van de terugkeer naar het werk vergemakkelijken. Zo begin je met een opgeruimd en uitgerust brein weer aan je werk.

Stel je voor dat je op een zondagavond thuiskomt, zonder eten in de koelkast, een ongeorganiseerd huis en 's ochtends vroeg wakker moet worden om naar je werk te gaan; klinkt stressvol, toch?

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543.