Wat is de invloed van je (fysieke) omgeving op je mentale gezondheid?  

Na een lange dag thuiskomen in een opgeruimd huis, een wandeling door een park met veel groen of uitwaaien aan de zee. Dit zijn voorbeelden van hoe je omgeving een positieve invloed kan hebben op je mentale gezondheid.  

Het effect van de natuur 

Meerdere studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen dichtbij natuur een positieve invloed heeft op je welzijn. Zo kan het angstgevoelens verminderen en ook symptomen van depressie. Het wordt zelfs gelinkt aan een verlaagde bloeddruk. Hoe veel zou je dan in de natuur moeten zijn? Dat valt wel mee, een paar uur in de week heeft al een positieve invloed op je gezondheid.  

Hiernaast zorgt het ook voor een bevordering van je concentratievermogen, werkgeheugen en vermindert het stress. Door lichamelijke beweging ontstaat er een betere doorbloeding in het brein. Veel van dit bloed gaat naar je prefrontale cortex, de plek die invloed heeft op je focus en concentratievermogen. Zo kan fysieke activiteit voor betere prestaties zorgen. 

Is het alleen je omgeving die invloed heeft? 

Omgevingsfactoren die effect hebben op je mentale gezondheid zijn vaak verbonden met andere factoren. Zo kan depressie ervoor zorgen dat je ontslagen wordt, wat kan leiden tot slechte voeding of armoede, wat weer omgevingsfactoren zijn. Zo spelen verschillende factoren op elkaar in. Hierdoor kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Echter betekent dit ook dat wanneer je hulp zoekt voor één factor je vaak ook een positieve invloed merkt op andere factoren. 

Waarom zou je je huis opruimen? 

Er is onderzocht dat wanneer je huis is opgeruimd je een hoger niveau ervaart van positieve emoties, verbeterde relaties en een verhoogd welzijn. Ook na het opruimen kan het je nieuwe energie geven om andere dingen te gaan doen. 

Weet je niet waar je zou moeten beginnen? Hier zijn een paar tips: 

  • Doe één taak of ruimte per keer – Als je in één keer alles wilt doen kan het een te grote opgave lijken waardoor je het misschien helemaal niet meer gaat doen. 
  • Kijk van tevoren wat er moet gebeuren – Wanneer je begint met een strategie wordt het schoonmaken een stuk overzichtelijker. 
  • Wat kan er weg? – Ga goed na of je spullen die je tegenkomt daadwerkelijk nog gebruikt en/of nodig hebt. 
  • Hou het simpel – Wanneer je de schoonmaak dagelijks bijhoudt scheelt het tijd als je een grote schoonmaak wilt gaan doen. 

Wanneer je jezelf er niet toe kan zetten om te gaan schoonmaken door bijvoorbeeld moeheid of concentratieproblemen kan dit duiden op onderliggende problematiek. Wil je hier met iemand over praten of heb je andere dingen waar je mee zit? Lees hier hoe Psycholoog.nl werkt of plan een gratis adviesgesprek in. Je kunt ook direct contact opnemen met ons aanmeldteam.  

Meer blogs lezen? Ga dan hier terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder