Er zijn veel verschillende soorten geheimen die we kunnen hebben. Geheimen kunnen onschuldig zijn, maar toch is er vaak een reden dat je ze niet verteld. Het kan leuk en spannend zijn om iets voor jezelf te houden, maar geheimen kunnen ook een negatieve invloed op ons hebben.  

Geheimen bewaren 

Iedereen heeft geheimen, of deze nu groot of klein zijn. Sterker nog: gemiddeld heeft ieder mens zo’n 13 geheimen tegelijk. Het bewaren van geheimen is niet altijd negatief. Misschien ben je een verrassing aan het plannen voor iemand, of ben je stiekem verliefd. In de maatschappij van vandaag, waarin we veel met anderen delen, kan het fijn zijn om dingen voor jezelf te houden. Maar sommige geheimen zorgen voor een last die je met je meedraagt. Bijvoorbeeld doordat je je schaamt, bang bent dat de relatie met anderen eronder lijdt of je jezelf in allerlei bochten moet wringen om het geheim te houden. Je kunt geheimen op directe of indirecte manieren bewaren. Bij een directe manier lieg je er bijvoorbeeld over, terwijl je op een indirecte manier iets simpelweg niet verteld.  

Wat voor invloed hebben geheimen op jou? 

Wanneer je een geheim bewaart, kan dat vervelende gevolgen hebben. Zo kan het hebben van een geheim bijvoorbeeld zorgen voor schuldgevoelens, door het geheim zelf of doordat je het niet vertelt. Ook kan je het gevoel hebben dat je een slecht persoon bent, doordat je dit geheim hebt. Wanneer het geheim zorgt voor een last die je meedraagt, kan het zorgen voor veel stress. Misschien twijfel je wel of je het moet vertellen of ben je bang dat het uitkomt. Sommige geheimen zorgen er bovendien voor dat je je anders moet voordoen dan je eigenlijk bent en niet volledig jezelf kunt zijn. Tenslotte kunnen geheimen ook een negatieve invloed hebben op de relatie die je hebt met anderen. Heb jij geheimen die jouw mentale gezondheid op een negatieve manier beïnvloeden? Je staat er niet alleen voor: Een psycholoog kan je hierbij helpen.  

Geheimen: bewaren of opbiechten?  

Of je de geheimen die je hebt voor jezelf houdt of opbiecht, kan alleen jij bepalen. De een is een stuk meer open over wat zij meemaken, voelen en denken dan de ander. Dit verschilt dus per persoon. Wanneer jij en anderen geen negatieve gevolgen ervaren van jouw geheim, is het misschien fijn om dit geheim te houden. In andere gevallen kan het vaak helpen om toch je geheimen op te biechten. Uit onderzoek is gebleken dat het delen van geheimen veel positieve effecten kent. Zo kan het voordelen hebben voor je gezondheid. Ook voor de relatie met je partner, vrienden en familie kan het gunstig zijn om openhartig te zijn. Dit zorgt voor een vertrouwde en intieme relatie. Bovendien kun je ervoor zorgen dat jouw relatie minder oppervlakkig wordt.  

Het hebben van geheimen kan dus een negatief effect hebben op je mentale gezondheid, omdat je je bijvoorbeeld schaamt of niet kan zijn wie je wil zijn. Het kan fijn zijn om hier in een veilige omgeving met een psycholoog over te praten. Psychologen mogen die dingen die jij verteld nooit doorvertellen aan anderen, tenzij er een direct gevaar dreigt voor jou of iemand in je omgeving. Loop jij met een geheim en wil je dit graag met iemand delen? Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

Bronnen 

Slepian, M. L., Chun, J. S., & Mason, M. F. (2017). The experience of secrecy. Journal of Personality and Social Psychology.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Thanatofobie: angst voor de dood

(17-4-2024)

Heb jij last van intense angst voor de dood en beïnvloedt dit jouw leven? Lees in deze blog meer over wat het is en hoe je het kan behandelen. Lees verder