Het aantal lange afstandsrelaties nemen de laatste tijd toe. Dat is ook niet vreemd, als je kijkt naar de mogelijkheden die we tegenwoordig hebben om wereldwijd met elkaar te communiceren. Ook kun je met iedereen op de wereld matchen via onlinedatingssites. Door het internet zijn we dichterbij elkaar dan ooit. Maar je kan ook je partner tegenkomen op vakantie. Hoe zorg je ervoor dat de relatie niet strandt? 

Een lange afstandsrelatie kan soms zwaar zijn. Hier lees je enkele tips om je langeafstandsrelatie te laten slagen: 

  1. Communiceer niet te vaak: misschien heb je het idee dat al je maar zoveel mogelijk berichtjes stuurt, jouw partner je niet kan vergeten. Dit kun je beter vermijden. Kies het juiste moment om van je te laten horen. Door de afstand kan het zijn dat het even duurt voordat je reactie krijg, maar oefening baart kunst. Ontdek wat het beste moment voor jullie is om te communiceren. Ook als je alleen maar op een zondagavond met elkaar belt, het draait om het feit dat je tijd voor elkaar vrijmaakt. 
  2. Wees open en eerlijk naar elkaar: eerlijkheid duurt het langst. Sluit jezelf niet af, maar laat het je partner weten als je je zorgen maakt. Problemen waar je alleen mee moet omgaan, vreten aan je hart. Ook als je bang bent dat het jullie het niet zullen halen of dat je gevoelens aan het verdwijnen zijn, is het beter om erover te communiceren. Het is belangrijk om elkaar genoeg te vertrouwen om al je gedachten en gevoelens te delen, om samen manieren te vinden om met elke vorm van jaloezie, angst of twijfel om te gaan. 
  3. Probeer elkaar op te zoeken: afhankelijk van de hoeveelheid geld en tijd het kost om elkaar op te zoeken, kan het een behoorlijke operatie zijn om elkaar te zien. Het kan funest zijn voor je gevoelens en levensplannen wanneer je niet weet wanneer de volgende keer is dat je elkaar ziet. Probeer daarom een datum te plannen wanneer je weer terug bent. Op die manier kun je vooruitplannen en heb je ook nog eens het voordeel van vroegboektickets.  
  4. Zie het positieve ervan in: het heeft weinig zin om jezelf te wentelen in zelfmedelijden omdat je niet bij je partner kan zijn. Probeer de situatie positief te zien en geniet van de vrijheid. Plan activiteiten met familie en vrienden, of zoek een nieuwe hobby. Het kan een enorm voordeel zijn om je eigen ding te doen. Als je in de avond bijvoorbeeld moet overwerken of studeren, hoef je je partner niet teleur te stellen en bijvoorbeeld geen filmavond af te zeggen. 
  5. Houd een doel voor je ogen: een langeafstandsrelatie werkt vaak beter als jullie beiden weten dat dit tijdelijk is. Zorg voor een plan voor de toekomst, zodat jullie weten wanneer jullie weer samen kunnen zijn. Zonder een doel is het lastiger om toegewijd te blijven. 
  6. Wees creatief: schrijf een lieve brief, stel een cadeaupakketje samen of stuur een kaart. Gebruik je creatieve fantasie om nieuwe verrassende manieren te bedenken om de ander te laten weten dat je aan je partner denkt. Het kunnen kleine dingen zijn, je hoeft zeker niet meteen je volledige banksaldo eraan op te maken. 

Om een relatie op afstand te laten slagen, zijn er altijd een aantal obstakels die je zal moeten overwinnen. Met veel liefde en toewijding is geen berg te hoog, geen vallei te laag en geen rivier breed genoeg om jou en je partner uit elkaar te drijven.