Steeds meer twenty-somethings lijken tegenwoordig in een burn-out te raken. De jaren tussen 20 en 30 zijn meestal de tijd waarop je start met settelen, klaar bent met studeren en je eigen identiteit vindt. Toch lijkt het de twintigers van nu een stuk lastiger af te gaan dan vorige generaties. Hoe kan dat? 

De quarter-life crisis 

Statistisch gezien zit je rond je twintigste op een kwart van je leven. Je bent nu klaar met je studie, op zoek naar een baan of denkt er misschien wel over om een huis te kopen. Tegelijkertijd ben je misschien ook nog erg op zoek naar jezelf en wil je genieten van je jongere jaren. Je wil aan de ene kant misschien graag een vaste baan en een gezin, maar aan de andere kant juist ook de vrijheid ervaren die je hebt nu je financieel onafhankelijk bent. Je hebt nu opeens helemaal zelf de verantwoordelijkheid voor je welzijn. Deze overgangsperiode kan lastig zijn. 

Misschien gaat het ook niet allemaal even snel als je zou willen. Je loopt studievertraging op, weet eigenlijk niet wat je wilt doen qua baan of kan geen woning vinden. In de huidige maatschappij kan het soms moeilijk zijn om zicht op de toekomst te houden. De woningmarkt is overbevolkt, de klimaatcrisis is sterk aanwezig en ook de politieke situatie in de wereld kan soms overweldigend zijn. 

Prestatiecultuur 

Ten opzichte van een aantal jaar geleden ligt de druk om te presteren veel hoger. Om een goede baan te krijgen is vaak al een aantal jaar werkervaring nodig, die je soms onbetaald moet opdoen. Dit kan zorgen voor veel stress om je financiële situatie. Er ligt in de maatschappij een hoge druk op presteren en productiviteit. Eigenlijk ben je constant bezig om bestaanszekerheid te creëren. Om een hypotheek te krijgen heb je bijvoorbeeld een goede baan nodig, waar je weer relevante werkervaring voor nodig hebt. Daarnaast ligt er ook een enorme druk op tijdig afstuderen, met een studieschuld krijg je overigens ook minder snel een hypotheek. 

Een burn-out, wat nu? 

Het kan lastig zijn om al deze ballen tegelijkertijd hoog te houden. Zeker wanneer je ook veel zorgen hebt over externe factoren zoals de klimaatcrisis, de woningmarkt of het politieke klimaat. Wanneer je jezelf overwerkt kun je een burn-out ontwikkelen. Een burn-out begint niet vanuit het niets, daarom is het belangrijk om hier actief op te letten. Lees hier meer over de symptomen van een burn-out. 

Herken je jezelf in de symptomen van een burn-out? Dan is het belangrijk om hier zo snel mogelijk op in te grijpen en rust te nemen. Ook therapie kan helpen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan mindfulness of cognitieve gedragstherapie. 

Wil je graag dat iemand even met je meedenkt? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht