Er is sinds kort een nieuwe trend op Instagram, de AI-trend. Je kunt hierbij je selfies in een app zetten, en deze app verandert je dan in een avatar in de vorm van bijvoorbeeld een fee of een schilderij die op jou lijkt. Dit lijkt allemaal leuk en onschuldig, maar er kan ook een negatieve kant aan zitten. 

Idealisering van ons uiterlijk 

Het blijkt namelijk dat de AI-generator geen representatief beeld van jou weergeeft. Veel vrouwen geven aan dat de app hun lichaam veel dikker of dunner afbeeldt dan op de originele foto. Als er geen bovenlichaam op de foto staat, kan de app deze er zelf bij bedenken. Dit zijn dan vaak afbeeldingen van een vrouw met een smalle taille en grote borsten. De app probeert ons uiterlijk te idealiseren. Dit is geen realistisch beeld, en kan je ook erg onzeker maken. Er zijn veel influencers die hun bewerkte foto's delen op bijvoorbeeld Instagram. Je wordt hierdoor, wellicht onbewust, negatief beïnvloed. Je kunt hierdoor een vertekend beeld krijgen van hoe zij er in het echt uit zien.

Het kan dan ook zo zijn dat je de bewerkte foto's zo mooi vindt dat je er graag echt zo uit wil zien. Dit zorgt voor een onbereikbaar doel. Je streeft namelijk iets na wat niet te bereiken is. Dit kan een negatief effect hebben op je zelfbeeld en op je mentale welzijn. Je kan bijvoorbeeld overmatig gaan sporten, te weinig eten of plastische chirurgie ondergaan.  

Een negatief zelfbeeld 

Wanneer je onzekerheid en negatieve gedachten je eigenwaarde beïnvloeden, kan je spreken van een negatief zelfbeeld of een minderwaardigheidscomplex. Wanneer je last hebt van een negatief zelfbeeld, heb je de neiging om jezelf negatiever in te schatten dan dat je werkelijk bent. Dit kan je doen op het gebied van je innerlijk, uiterlijk of je kwaliteiten. Voorbeelden van gedachten die je kunt hebben zijn: “ik ben toch niet knap genoeg”, “Ik ben daar niet slim genoeg voor” of “ik ben waardeloos”. Het gevolg hiervan is dat je je verdrietig of angstig gaat voelen. Je kunt uitdagingen gaan vermijden, omdat je denkt dat het toch niet gaat lukken.  

Een negatief zelfbeeld kan een grote invloed hebben op je leven, doordat je spannende of uitdagende dingen minder snel aangaat. Je zult bijvoorbeeld niet snel gaan solliciteren op die leuke baan, of kiezen voor die uitdagende studie. Je vertelt jezelf namelijk van tevoren al dat je het niet kan.  

Een negatief zelfbeeld behandelen 

Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt, kan het moeilijk zijn om voor te stellen dat je ook een positief zelfbeeld kan ontwikkelen. Toch is dit mogelijk! Er zijn een aantal therapieën die je kunt volgen om een positiever zelfbeeld te krijgen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan cognitieve gedragstherapie, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) of EMDR. Het is belangrijk om, samen met jouw psycholoog, te bekijken welke vorm van therapie het best aansluit bij jou. Bij psycholoog.nl kunnen wij jou hierbij helpen. Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgesprek in. We luisteren graag naar jouw verhaal en kijken samen of we je verder kunnen helpen!   

Meer weten over zelfbeeld? Lees hier verder.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder