Iedereen maakt keuzes op een andere manier. Sommige mensen luisteren eerder naar hun gevoel, sommigen eerder naar hun verstand, en sommigen weten het eigenlijk nooit zeker… Herkenbaar? Dan heb jij misschien last van keuzestress.
Wat is keuzestress?
Keuzestress komt voor wanneer je moet kiezen tussen twee of meerdere alternatieven, maar niet goed weet welke je moet kiezen. Wanneer het om iets kleins gaat zullen de meeste mensen vrij snel een keuze kunnen maken, maar bij grotere, misschien zelf wel levensveranderende keuzes kan dit veel stress op leveren. Keuzestress kan ook leiden tot gevoelens van angst en slaapproblemen.
Hoe maken we keuzes?
Keuzes maken ziet er voor iedereen en in iedere situatie anders uit. Over het algemeen kunnen we drie types onderscheiden. Als mensen meer rationeel keuzes maken houden zij vooral rekening met de praktische voor- en nadelen van een optie, zonder daarbij hun gevoel te betrekken. Zij zullen zich vooral bezighouden met feiten en cijfers en daardoor de knoop doorhakken. Andere mensen zullen zich vooral laten leiden door hun gevoel. Zij zullen keuzes maken op basis van wat voor hen goed voelt, en vooral waar zij zich het beste bij voelen, los gezien van eventuele voor- of nadelen. Ook advies vragen aan mensen in je directe omgeving kan een manier van keuzes maken zijn.
De meeste mensen gebruiken een combinatie van deze drie manieren, afhankelijk van de situatie. Last van keuzestress? Probeer dan eens iets wat je normaal niet zou doen. Maak je bijvoorbeeld meestal keuzes op basis van feiten en cijfers, maar springt er niet direct een optie uit? Luister dan eens naar je gevoel of vraag een naaste om advies. Misschien verrast de uitkomst je wel.
Merk je dat je erg vaak last hebt van keuzestress en vind je het lastig om de knoop door te hakken? Dan kan dit leiden tot problemen in je dagelijks leven. Een psycholoog kan je helpen de onderliggende patronen van je keuzestress te achterhalen en deze te veranderen.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.