Veel mensen denken bij hoogbegaafdheid aan iemand bij wie alles eigenlijk voor de wind gaat. Ze pakken dingen snel op, hebben meerdere goed ontwikkelde vaardigheden en blinken uit op academisch gebied. Toch zit er ook een negatieve kant aan hoogbegaafd zijn.

Wat is hoogbegaafdheid?

We spreken in het algemeen van hoogbegaafdheid wanneer iemand een IQ heeft dat hoger is dan 130. Toch is hoogbegaafdheid meer dan alleen een hoog intelligentieniveau. Vaak denken en werken hoogbegaafde mensen ook op een andere manier dan de meeste mensen. Omdat zij dingen sneller oppakken en hierdoor misschien sneller verveeld raken, zullen zij zichzelf uit gaan dagen door nieuwe en efficiëntere patronen te ontwikkelen.

Als je hoogbegaafd bent herken je misschien een constante honger naar nieuwe kennis en leer je graag nieuwe dingen.

Kan hoogbegaafdheid ook een negatieve invloed hebben op je leven?

Het kan zijn dat je door hoogbegaafdheid te maken krijgt met problemen op emotioneel, sociaal of professioneel gebied. Omdat jouw manier van denken wellicht iets verschilt van anderen kan dit leiden tot botsingen. Daarnaast kan de constante honger naar kennis je rusteloos maken en kan het lastig zijn een vaste baan aan te houden die uitdagend genoeg voor je is. Het is ook mogelijk dat je jezelf over- of onderspant en hierdoor last krijgt van een burn-out, of juist een bore-out. Het is niet ongewoon dat hoogbegaafde mensen op een zeker punt in hun leven vastlopen.

Wat kan ik doen?

Als je denkt dat je hoogbegaafd bent kun je dit laten testen bij een psycholoog. Echter is het label ´hoogbegaafd' geen vereiste om iets te doen aan je klachten. Als je last hebt van chronische onderspanning of overspanning is het belangrijk om dit aan te geven bij je leidinggevende. Meer weten over hoe je een burn-out of bore-out herkent? Je leest er meer over in onze vorige blogs.

Een psycholoog kan je helpen om negatieve gedachten en patronen over jezelf te doorbreken. Hierdoor leer je beter omgaan met de klachten die je ervaart en leer je een omgeving te creëren die bij jou past, in plaats van jezelf aan te passen aan je omgeving.

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Zwakbegaafdheid en LVB in de GGZ

(23-8-2023)

Zwakbegaafdheid en lichte mentale beperking vergen extra aandacht in de GGZ. Het is lastig om dit vast te stellen en vervolgens te achterhalen of klachten hieru… Lees verder

Wanneer sluit je therapie af?

(22-9-2022)

Het kan lastig zijn om te beslissen wanneer je klaar bent met therapie. Lees verder

Online therapie bij een psycholoog: Werkt dat wel?

(25-10-2022)

Lees hier waarom jouw twijfels over online therapie waarschijnlijk niet nodig zijn. Lees verder