Iedereen toont liefde op een andere manier. Waar de een met een cadeautje “ik geef om je” bedoelt, doet de ander dat door een heerlijke maaltijd te koken of een knuffel te geven. Als je weet welke liefdestaal iemand spreekt, leer je communiceren op een dieper niveau dan alleen met woorden. 

De vijf liefdestalen  

We kunnen onze liefde tonen door de vijf liefdestalen. Natuurlijk zijn er veel dialecten in deze vijf liefdestalen, en kun je zelfs tweetalig zijn. Het belangrijkste is dat je weet welke talen je spreekt en welke talen belangrijk zijn voor je partner. Met deze kennis kun je proberen jezelf in de ander te verplaatsen en aanvoelen wat je van elkaar nodig hebt om de vlam van de liefde brandend te houden. 

Een korte beschrijving van de liefdestalen: 

  • Tijd en aandacht: Wanneer je deze taal spreekt, vind je het belangrijk om tijd door te brengen met je partner. Hier hebben jij en je partner enkel en alleen aandacht voor elkaar. Wanneer er afspraken worden uitgesteld, niet echt wordt geluisterd of afgeleid door de telefoon tijdens de date kan dat als kwetsend worden ervaren. 
  • Positieve woorden: Als je deze liefdestaal spreekt, word je helemaal gelukkig wanneer je een compliment krijgt. Maar ook als je partner waardering voor jou in woorden uitdrukt zoals ‘ik hou van jou’ of ‘je ziet er prachtig uit vandaag’. Je kan er lang over inzitten wanneer je beledigd wordt.  
  • Hulpvaardigheid: Een maaltijd koken, de vaatwasser in en uit ruimen of stofzuigen omdat je weet dat iemand daar blij van wordt. Het zijn allemaal uitingen van liefde wanneer je deze liefdestaal spreekt. Door het verlichten van de lasten van een ander toon jij immers je liefde. Luidheid en het niet nakomen van afspraken worden als vervelend ervaren als dit iemands liefdestaal is. 
  • Cadeautjes geven en krijgen: Je geniet van het feit dat iemand attent is, aan jou gedacht heeft terwijl jullie niet samen waren en moeite heeft getoond om jou blij te maken met een cadeautje. Of dat nou klein of groot is, maakt niet uit. Het gaat om het idee erachter. Een verjaardag vergeten of een onpersoonlijk cadeau geven waar niet goed over na is gedacht, kan vaak in het verkeerde keelgat schieten.  
  • Lichamelijke aanraking: Met deze liefdestaal vind je het fijn om te knuffelen, tegen elkaar aan te zitten tijdens het televisie kijken of hand in hand te lopen over straat. Als iemand lichamelijk afstand neemt, kan dat voelen als een afwijzing. Toegankelijkheid en fysiek contact is heel belangrijk wanneer je op fysieke manieren je liefde uit. 

Elkaar verstaan 

In een relatie zullen jij en je partner misschien verschillen van liefdestalen. Hierdoor kunnen er conflicten ontstaan omdat jullie elkaars behoeften niet begrijpen. Dit is heel normaal en komt in vrij wel elke relatie voor.  Het is daarom belangrijk om te weten wat jullie liefdestalen zijn om elkaar en jezelf beter te begrijpen. Weten wat je partner belangrijk vindt in de relatie is de sleutel naar liefdesgeluk. Dit zorgt er niet alleen voor dat je liefde op de juiste manier kunt tonen, maar hebt ook sneller door wanneer je partner jou iets duidelijk probeert te maken. Iedereen ziet de wereld door een andere bril. Begrijpen hoe deze bril eruitziet van elkaar is belangrijk. Wanneer je een band aangaat met iemand, is goede communicatie het belangrijkste wat er is. En de communicatie verloopt veel soepeler als je weet welke taal de ander spreekt.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Bronnen:

https://www.happinez.nl/liefde-relaties/welke-liefdestaal-spreek-jij-test/  

https://liefdestalen.nl  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Scheiden: hoe je pak dat het beste aan?

(29-3-2024)

Een scheiding is nooit makkelijk, maar wat maakt het proces iets dragelijker? Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Wat is Emotion Focused Therapy (EFT) en hoe kan het helpen?

(22-3-2024)

Ontdek hoe Emotion Focused Therapy je kan helpen om meer in contact te komen met je emoties en daardoor beter te functioneren in je dagelijks leven! Lees verder