Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de culturele, politieke, sociale, creatieve en economische prestaties van vrouwen. Er wordt tevens aandacht besteed aan de ongelijkheden die er in de wereld zijn. De eerste internationale vrouwendag werd uitgeroepen in 1910, naar aanleiding van een demonstratie van vrouwen in Chicago en New York. Het thema van dit jaar is “equity” oftewel gerechtigheid. Maar wat zijn de ongelijkheden die er in de wereld bestaan? En welke gevolgen hebben deze ongelijkheden op het mentale welzijn?  

Soorten ongelijkheden 

Er zijn een groot aantal soorten ongelijkheden die we onderscheiden. Als maatschappij streven we er idealiter naar een samenleving te hebben die zo gelijk mogelijk is. Helaas is dit niet de realiteit. Hieronder worden enkele voorbeelden van ongelijkheden genoemd:  

  • Sociaaleconomische verschillen 
  • Gender 
  • Huidskleur 
  • Seksuele voorkeur 
  • Etniciteit 
  • Religie 
  • Taal 
  • Een geestelijke of lichamelijke beperking 
  • Leeftijd 

Mentale gevolgen van ongelijkheden 

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat ongelijkheid slecht is voor je gezondheid. Daarnaast heeft het ook negatieve effecten op de hoeveelheid geweld en criminaliteit, zorgt het voor meer tienerzwangerschappen, meer obesitas, depressie, minder sociale mobiliteit en meer stress. 

Stress is een grote factor in de ongelijkheden die tegenwoordig spelen. Een maatschappij is gebouwd op sociale relaties. Slechte sociale relaties zorgen voor stress. Wanneer een samenleving gelijk is, hoef je niet de vechten voor je plek en is er ruimte om samen te werken. In een ongelijke samenleving is status belangrijker en moet je vechten voor jouw behoeftes en jouw plek in de samenleving. Dit gaat gepaard met stress. Deze stress heeft een negatief gevolg op je gezondheid en heeft zelfs invloed op sterftecijfers.  

De gevolgen van een ongelijke samenleving zijn dus groot. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij de verschillen die er zijn en te proberen deze verschillen te minimaliseren. De internationale vrouwendag is hier een voorbeeld van.  

Heb jij last van stress of depressieve klachten? Of wil je meer informatie over de effecten van stress op je lichaam en geest? Psycholoog.nl kan je helpen. Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgespek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht