Veel mensen hebben het idee gelukkig te willen of moeten zijn, en zien dit als hun doel. Maar is dit wel realistisch? Je kunt je afvragen of het voor mensen wel mogelijk is om altijd en constant gelukkig te zijn.  

Wat betekent gelukkig zijn voor jou? 

Veel mensen streven ernaar om gelukkig te zijn. Maar wat houdt dat dan in? Dat je nooit eens in de put zit? Of alles hebt dat je hart begeert? Of helemaal geen zorgen hebt? En als je dit hebt bereikt, wat dan?  

Gelukkig zijn is niet een permanente staat van zijn, maar eerder een gemoedstoestand die ook weer kan veranderen. Het is dus eigenlijk niet mogelijk om permanent gelukkig te zijn. Dit komt doordat er van alles in ons leven en in onze maatschappij gebeurt, waardoor onze stemming continu beïnvloed wordt. Ons leven bestaat nu eenmaal uit hoogte- en dieptepunten. Dit geldt voor grote gebeurtenissen zoals het kopen van je droomhuis, maar ook bijvoorbeeld het verlies van een dierbare. Daarnaast zijn er ook kleine dingen die ons humeur constant positief en negatief beïnvloeden. Zo kun je het ene moment genieten van het zonnetje, maar sta je het volgende moment in de file.  

Hoe zorg je voor een betekenisvol leven? 

In onze moderne samenleving is het dus niet mogelijk om altijd gelukkig te zijn. Gelukkig betekent dat niet dat je geen betekenisvol en voldaan leven kunt lijden. Juist doordat we dingen meemaken die niet leuk zijn, kunnen we genieten van hoogtepunten, successen en kleine geluksmomenten. Om dit te bereiken zijn er een aantal dingen die je kunnen helpen: 

  • Stop met bang zijn voor de mening van anderen. Wanneer je veel bezig bent met wat anderen vinden van jou of wat je doet, maak je geen keuzes voor jezelf en waar jij gelukkig van wordt. Als het je lukt om hiermee te stoppen en dit helemaal los te laten leef je voor jezelf en gun je jezelf meer geluk.   
  • Neem de ruimte om jezelf te uiten. In onze moderne maatschappij lijkt het soms of alleen positieve gevoelens en gebeurtenissen belangrijk zijn, waardoor we soms geen ruimte geven aan ongeluk. Echter zorgt het opkroppen van negatieve gevoelens ervoor dat deze vergroot worden, en is het dus belangrijk om ook deze emoties te laten zien.  
  • Accepteer ongeluk. Het leven is nou eenmaal niet altijd leuk, maar dit hoeft het ook niet te zijn. Wanneer je dit kunt accepteren zul je merken dat de druk die je voelt om altijd gelukkig te zijn zal afnemen.  

Heb jij moeite met het accepteren van ongeluk in je leven en zou je hier met iemand over willen praten? Lees hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen of plan een gratis adviesgesprek.