Tegenwoordig lijkt het zo dat "Het druk hebben" gelijk staat aan een geslaagd leven. Maar wat als ‘druk’ ineens ‘te druk’ wordt? Door onverwachte omstandigheden, weinig ontspanning of een pittige combinatie van werk en privé kun je last krijgen van stress. Tip: negeer dat niet. Ongezonde stress kan namelijk overgaan in een burn-out of andere psychische klachten.

Hoe komt het dat ik gestrest ben?

Wanneer je draagkracht (dat wat je aankunt) niet meer in balans is met je draaglast (dat wat er van je wordt gevraagd), ontstaat stress. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met veranderingen, tegenslagen of moeilijke omstandigheden in de privésfeer of op je werk. Denk aan gezinsuitbreiding, ruzie in je vriendengroep, een ernstig ziek familielid of een dreigend ontslag. Gevoelens van voortdurende spanning en onrust kunnen verschillende andere emoties teweeg brengen. Denk bijvoorbeeld aan paniek, verdriet, woede, wanhoop, machteloosheid, prikkelbaarheid, etc.  

Ik kan gewoon geen nee zeggen

Welke mate van stress je aankunt is voor iedereen anders. Maar we zien dat mensen met bepaalde eigenschappen iets gevoeliger zijn voor stress. Mensen die ambitieus, perfectionistisch en prestatiegericht zijn, hebben er sneller last van. Ze zoeken uitdagende situaties immers als vanzelf op. Ook mensen die wat gehaast zijn, niet kunnen stilzitten of voortdurend multitasken, ervaren sneller stress. Tenslotte is er de groep mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, die veel van zichzelf eisen en moeilijk grenzen kunnen aangeven. Ook deze mensen zijn vatbaar voor overbelasting.

Copingstijlen

Hoe je omgaat met een stressvolle situatie noemen we ook wel je copingstijl. Die coping wordt bepaald door de specifieke gebeurtenis, je karakter en wat je in het verleden hebt gedaan om met spanningen om te kunnen gaan. Misschien herken je jezelf in één van deze stijlen?

  • Jij zet je schouders eronder en pakt het probleem meteen grondig aan. Dat werkt voor jou altijd, maar niet als een probleem simpelweg onoplosbaar is.
  • Jij zoekt afleiding door bijvoorbeeld nog harder te werken of met een welverdiend drankje na werktijd. Prima wanneer je iets overweldigends meemaakt, maar het zoeken naar verdoving kan verslavingen in de hand werken.
  • Je vermijdt het onderwerp en hoopt dat het vanzelf weer over gaat.
  • Je zoekt steun bij je vrienden, familie of collega’s. Het is fijn om je gevoelens te kunnen delen en te zien of je het samen op kunt lossen. 
  • Je wordt een beetje passief. Het voelt alsof je er toch niets aan kunt doen en dat maakt je machteloos. 
  • Je kalmeert jezelf en denkt ‘het komt wel goed" of "het is niet zo erg’. Geruststellend, maar het lost je probleem eigenlijk niet op.
  • Je neemt een break en zorgt even goed voor jezelf. Misschien door lekker te wandelen of te mediteren. Niet altijd reageert je omgeving daar goed op of het roept bij jou juist schuldgevoelens op.

Je ziet: alle copingstijlen hebben voor- en nadelen. Ze zijn niet allemaal even handig. Daarom kan het fijn zijn om met een buitenstaander te sparren over jouw stressgevoelens en wat je daar aan kunt doen. Tijdens gesprekken met een psycholoog achterhaal je samen de oorzaak van jouw hoge stresslevels. Als je naast de stress ook psychische klachten hebt, zoals bijvoorbeeld paniekaanvallen of depressieve gevoelens, dan ga je daar samen met de psycholoog ook mee aan de slag. 

Merk jij dat je last hebt van stress? Of heb je copingstijlen waar je graag van af wil? Dan raden we je aan om contact met ons op te nemen. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Blog Psycholoog Eline vertelt: wat is cognitieve gedragstherapie?

Psycholoog Eline vertelt: wat is cognitieve gedragstherapie?

In de blogserie over cognitieve gedragstherapie leer je alles over dit onderwerp. Lees in deze eerste blog wat het is en bij welke klachten het kan worden ingez… Lees verder

Blog Altijd maar willen helpen: het redderssydroom

Altijd maar willen helpen: het redderssydroom

Het redderssyndroom is een uit de bocht gevolgen versie van hulpvaardigheid. De redder helpt iemand om onbewust het beschadigde zelfbeeld te herstellen. Lees in… Lees verder

Blog Maatschappelijke druk zorgt voor mentale problemen onder adolescenten

Maatschappelijke druk zorgt voor mentale problemen onder adolescenten

De maatschappij kan een flinke druk leggen op adolescenten. Het is dan lastig om het onderscheid te maken tussen kunnen, willen en moeten. De druk kan als een v… Lees verder

Blog Schemadomein: overmatige waakzaamheid en inhibitie

Schemadomein: overmatige waakzaamheid en inhibitie

Schematherapie is een manier om inzicht te krijgen in bepaalde patronen. In deze blog vind je meer informatie over het schemadomein overmatige waakzaamheid en i… Lees verder