Sinds een aantal jaar wordt er onderzoek gedaan naar de werking van microdosing. Microdosing wordt vooral gebruikt door mensen met bijvoorbeeld een depressie of mensen die iets meer energie en creativiteit nodig hebben tijdens het werk. Maar heeft microdosing ook echt effect?  

Wat is microdosing? 

Microdosing is het nemen van een klein deel van een psychedelische drug zoals bijvoorbeeld LSD, truffels of MDMA. Het nemen van een klein deel (5 tot 10 procent van een volledige dosis) van die drug zou voor een betere gezondheid kunnen zorgen, zonder dat je er “high” van wordt. Wanneer je dit een aantal dagen in de week zou doen, kan het een positief effect hebben op je humeur en je creativiteit. Microdosing werkt het best wanneer er over een langere periode een vast schema wordt aangehouden.  

De voordelen van microdosing 

Het fenomeen van microdosing wordt pas sinds een paar jaar onderzocht en er is tot nu toe weinig onderzoek naar gedaan. De mensen die mee hebben gedaan aan een onderzoek ervaren veel positieve effecten zoals een betere concentratie, een beter humeur en minder depressieve gedachten. Ze geven aan een meer open houding te krijgen en een nieuwe kijk op het leven te ervaren. Ook gebruikers die doen aan microdosing buiten een onderzoek ervaren deze positieve effecten. De onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan zijn vaak klein en hebben geen placebo (een stofje dat eigenlijk niet werkt, maar dat weet de participant niet) gebruikt. Door gebruikers worden er dus wel veel positieve ervaringen beschreven, maar dit laten de onderzoeken nog niet echt zien. Dit komt waarschijnlijk doordat er nog weinig onderzoek naar microdosing gedaan is.  

De nadelen van microdosing 

Een van de nadelen die wordt genoemd is dat het soms lastig is om de juiste dosering te vinden. Dit gebeurt voornamelijk bij mensen die zelf aan microdosing doen. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat de effecten dan onverwachts veel heftiger kunnen zijn dan verwacht. Het kan ook voor nare situaties op het werk zorgen, omdat je rare dingen kan gaan zien of opeens heel veel kan gaan praten. Verder geven onderzoekers aan dat veelvuldig gebruik van psychedelische middelen schadelijk kunnen zijn voor het hart.  

Werkt microdosing echt?  

Er is dus nog maar heel weinig onderzoek gedaan naar de werking van microdosing. Het onderzoek dat wel gedaan is, heeft ook zijn beperkingen. Het is vaak lastig om de juiste effecten te meten, omdat de mensen die meedoen aan het onderzoek weten dat ze aan microdosing gaan doen. Hierdoor is het lastig om te meten of het middel echt werkt, of dat iemand alleen denkt dat het werkt.  

Er is wel veel onderzoek gedaan naar de effecten van een volledige doses. Deze onderzoeken laten zien dat psychedelische drugs zoals truffels of LSD, maar ook MDMA, kunnen helpen bij het behandelen van depressie, angststoornissen, PTSS en verslaving. Door het nemen van deze drugs onder begeleiding van een professional krijgen deze mensen een nieuwe kijk op het leven.  

Maar werkt microdosing nu echt? Volgens de onderzoeken is hier nog geen duidelijk antwoord op te geven. Er is bewijs dat microdosing de hersenstructuur kan veranderen, maar er is meer onderzoek nodig om hier een duidelijk antwoord op te vinden. Aan de andere kant ervaren de gebruikers van de methode veel positieve veranderingen en lijkt het echt te helpen.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.