1 maart is het Nationale complimentendag. Een dag die in het teken staat van het geven van (oprechte) complimenten, oftewel het uitspreken van waardering naar een ander. Hiermee geven we iemand echt persoonlijke aandacht. Want doen we dat eigenlijk wel genoeg?  

Het lijkt erg vanzelfsprekend om complimenten te geven aan anderen. Terwijl als we eens nadenken, dan valt het eigenlijk vaak toch wel een beetje tegen hoe vaak we iemand een oprecht compliment geven. Mensen zijn vaak meer geneigd om te focussen op de dingen die iemand niet goed doet omdat hier dan ook sneller tegen aan wordt gelopen. Hierdoor vergeten we soms om erkenning te geven aan de vele dingen die iemand wel goed doet en daar dan ook waardering voor uit te spreken.  

Het geven van een oprecht compliment kan een echte boost geven voor iemands humeur. Het laat iemand goed voelen over zichzelf. Want zeg nou eerlijk, vinden we het allemaal niet eens fijn om een compliment te krijgen?  

Wat gebeurt er bij de ander als je een compliment geeft? 

Bij het krijgen van een compliment wordt ons beloningscentrum in onze hersenen geactiveerd. Er komt dopamine vrij. Dopamine staat ook wel bekend als het geluk hormoon. Als je bijvoorbeeld een lekkere maaltijd hebt gehad of sport komt deze stof ook vrij! Dus bij het ontvangen van een compliment maakt ons lichaam meer van dit geluk hormoon aan.  

Hoezo geven we dan niet wat vaker een compliment? 

Het geven van complimenten kan voor mensen voelen alsof ze zich kwetsbaar opstellen en misschien te veel blootgeven van zichzelf over hoe ze over een ander denken. Dit kan ook best eng en onwennig voelen omdat je niet weet hoe een ander op het compliment reageert. Want komt het compliment wel de manier bij de ander binnen als hoe je het bedoelt? Gelukkig is het zoals een compliment uit oprechtheid wordt gegeven kan deze bijna niet verkeerd kan worden ontvangen bij een ander: je deelt alleen je mening meer doe je niet.  

Hoe geef je nou eigenlijk een 'goed’ compliment? 

  • Wees oprecht en eerlijk. Geef niet een compliment als je dit ook niet meent. 
  • Wees inhoudelijk en niet te algemeen. Leg bijvoorbeeld uit wat de reden is dat je een bepaalde eigenschap zo erg waardeert. 
  • Doseer. Hou in gedachten: een te veel aan iets verliest zijn kracht.  

Dus laten we samen afspreken om van elke dag een complimenten dag maken en onze oprechte waardering wat vaker naar mensen uitspreken. Een compliment kan iemands dag maken en echte boost geven aan iemands zelfvertrouwen! 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

De rol van rumineren bij depressie

(8-4-2024)

Herhaaldelijk nadenken over negatieve gedachten en gevoelens noemen we rumineren. Lees hier welke invloed dit heeft op het ontwikkelen en in stand houden van ee… Lees verder