We worden ons er steeds bewuster van dat liefdesrelaties er op veel verschillende manieren uit kunnen zien. Waar er in de maatschappij vroeger enkel ruimte was voor heteroseksuele monogame relaties, is dat nu wel anders. Een (wellicht) wat vreemde eend in de bijt is nog de platonische relatie. Hoog tijd om hier eens wat licht op te schijnen.

Wat is een platonische relatie? 

Een platonische relatie is een relatie met liefde, maar zonder seksuele handelingen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat er geen seksuele spanning is of dat partners geen fysiek contact met elkaar hebben. Knuffelen zal bijvoorbeeld vaak wel gebeuren. Dit maakt dat het soms lastig is om te kaderen wanneer iets wel een platonische relatie is en wanneer niet. 

Het woord "platonische" stamt af van de Griekse filosoof Plato. Hij dacht dat een platonische liefde de hoogste vorm van liefde is die iemand kan hebben. Daarnaast dacht hij dat liefde alleen kon bestaan tussen twee mensen met gelijke rechten en een gelijke status. Uiteindelijk is het concept van de platonische relatie door de filosoof Marsilio in de christelijke filosofie beland.  

‘Diepe’ vriendschap als platonische relatie? 

In principe kan een platonische relatie meer als een vriendschap worden gezien. In een platonische relatie kun je de ander echt als jouw levenspartner beschouwen, zonder dat daar seksuele verlangens bij aan te pas komen. In de meeste vriendschappen is er immers ook weinig sprake van seksuele gevoelens maar wel een sterke connectie tussen beide partijen. Het komt echter weleens voor dat iemand in een platonische relatie zit met een ander en dat er aan één partij wel behoefte is aan bijvoorbeeld seks. Dit kan de relatie ingewikkeld maken. Het is op zo'n moment belangrijk om je gevoelens en wensen te communiceren naar de ander. Wellicht voelt de ander wel hetzelfde. 

Het kan ook voorkomen dat je in een platonische relatie zit, maar degene waarmee je in een romantische relatie zit hier vraagtekens bij heeft. Diegene kan bijvoorbeeld jaloers worden of niet vertrouwen dat het echt platonisch is. Dit kan zorgen voor problemen binnen je romantische relatie, maar ook binnen de platonische relatie. 

Wanneer ga je een platonisch huwelijk aan? 

Mensen gaan niet alleen een platonisch huwelijk aan als ze met een vriend(in) willen trouwen. Er zijn allerlei verschillende redenen om een platonisch huwelijk aan te gaan. Het kan bijvoorbeeld financiële voordelen hebben, of twee vrienden zouden beiden graag een gezin willen starten. Deze mensen zouden dan enkel om het krijgen van kinderen seks hebben, of bijvoorbeeld kinderen adopteren. Het komt voor dat mensen niet zoveel waarde hechten aan seks of niet de behoefte hebben aan seksuele handelingen. Dit worden vaak aseksuele mensen genoemd. Voor hen zou een platonisch huwelijk een goede vorm kunnen zijn.

Heb jij vragen over je eigen seksualiteit of behoeften in liefdesrelaties? In gesprek met een psycholoog kun je hier meer perspectief op krijgen. Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op en ons aanmeldteam bespreekt met jou de mogelijkheden.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Lenteschoonmaak: zo ruim jij je mentale rommel op

(13-3-2024)

Een lenteschoonmaak is de perfecte gelegenheid om je mentale rommel op te ruimen en je innerlijke balans terug te vinden! Lees verder

Hoe vind je de mentale hulp die jij nodig hebt?

(11-3-2024)

Niet elke hulp is passend bij elke klacht. Lees in deze blog over verschillende soorten hulp! Lees verder

Hoe kan ik mijn werkgeluk vergroten?

(7-3-2024)

Werkgeluk is belangrijk om een fijne en productieve werksfeer te creëren binnen een organisatie. Maar hoe kun je je werkgeluk vergroten? Lees verder