We worden ons er steeds bewuster van dat liefdesrelaties er op veel verschillende manieren uit kunnen zien. Waar er in de maatschappij vroeger enkel ruimte was voor heteroseksuele monogame relaties, is dat nu gelukkig wel anders. Een (wellicht) wat vreemde eend in de bijt is nog de platonische relatie. Hoog tijd om hier eens wat licht op te schijnen.

Wat is een platonische relatie? 

Een platonische relatie is een relatie met liefde maar zonder seksuele handelingen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat er geen seksuele spanning is of dat partners geen fysiek contact met elkaar hebben. Knuffelen zal bijvoorbeeld vaak wel gebeuren. Het is soms lastig om te kaderen wanneer iets wel een platonische relatie is en wanneer niet. 

‘Diepe’ vriendschap als platonische relatie? 

In principe kan een platonische relatie meer als een vriendschap worden gezien. In de meeste vriendschappen is er immers ook weinig sprake van seksuele gevoelens maar wel een sterke connectie tussen beide partijen. Het komt echter weleens voor dat iemand in een platonische relatie zit met een ander en dat er aan één partij wel behoefte is aan bijvoorbeeld seks. In een platonische relatie kun je de ander echt als jouw levenspartner beschouwen, zonder dat daar seksuele verlangens bij aan te pas komen.

Wanneer ga je een platonisch huwelijk aan? 

Mensen gaan niet alleen een platonisch huwelijk aan als ze met een vriend(in) willen trouwen. Er zijn allerlei verschillende redenen om een platonisch huwelijk aan te gaan. Het kan bijvoorbeeld financiële voordelen hebben, of twee vrienden zouden beiden graag een gezin willen starten. Deze mensen zouden dan enkel om het krijgen van kinderen seks hebben, of bijvoorbeeld kinderen adopteren. Het komt voor dat mensen niet zoveel waarde hechten aan seks of niet de behoefte hebben aan seksuele handelingen. Dit worden vaak aseksuele mensen genoemd. Voor hen zou een platonisch huwelijk een goede vorm kunnen zijn.

Heb jij vragen over je eigen seksualiteit of behoeften in liefdesrelaties? In gesprek met een psycholoog kun je hier meer perspectief op krijgen.

Neem contact op met ons team door het plannen van een vrijblijvend adviesgesprek via de website, of door ons direct te bellen op 085 273 3339. Ook kun je een Whatsapp-bericht sturen naar 06 4851 6543