Prestatieangst is de specifieke angst die komt kijken wanneer je een belangrijke taak moet uitvoeren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een belangrijke presentatie op werk, het geven van een speech of het inleveren van een belangrijk essay op school. Maar wat is prestatieangst precies en hoe kun je ermee omgaan?

Vormen van prestatieangst

Prestatieangst kan voorkomen bij allerlei soorten taken of gebeurtenissen. Waar de één bij een bepaalde taak totaal geen stress ervaart, slaapt de ander er al een week niet van. Vaak hangt prestatieangst samen met een gevoel van onkunde of een angst om het niet goed te doen. Het kan zijn dat je bang bent voor vernedering of afwijzing. Daarnaast is er ook de angst dat je het wél goed doet, en dat je hiervoor wordt geprezen of extra taken krijgt toegewezen. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je de vorige taak eigenlijk met puur geluk hebt volbracht en dat je de volgende taken helemaal niet zult kunnen uitvoeren of dat je het niet verdient om hiervoor geprezen te worden. Hierbij spreken we ook wel van het imposter syndrome.

Waar komt prestatieangst vandaan?

Vaak komt prestatieangst voort uit een combinatie van persoonlijkheidstrekken, eerdere gebeurtenissen in je leven en de huidige (werk)omgeving. Iemand die een erg perfectionistische persoonlijkheid heeft zal bijvoorbeeld niet snel tevreden zijn met hun werk en bang zijn om imperfect werk in te leveren. Ook een laag zelfbeeld kan bijdragen aan prestatieangst. Daarnaast kan prestatieangst ook voorkomen door eerdere negatieve ervaringen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan iets waar je hard aan hebt gewerkt maar werd afgekeurd door anderen, of bijvoorbeeld het hebben van een black out tijdens een belangrijke presentatie. In een werkomgeving waar de werkdruk hoog ligt en er hoge standaarden aan werknemers gesteld worden komen deze eigenschappen meer naar boven.

Hoe kom ik van prestatieangst af?

Om prestatieangst te verminderen is het allereerst belangrijk waar je angst vandaan komt. Ben je bijvoorbeeld bang om niet hoog genoeg te presteren of ben je eerder bang voor vernedering of afwijzing? In dit geval moet je het beeld dat je van jezelf hebt veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld denken, ‘Ik kan het toch nooit goed doen. De vorige keer werd mijn werk ook afgekeurd.’ Veel mensen vinden het makkelijker om aan negatieve emoties te denken dan aan positieve. Het is dus logisch dat je eerste instinct is om aan de negatieve gebeurtenissen die je hebt meegemaakt te denken. Maar wat als je nadenkt over alle keren dat het wél goed ging?

Als je veel last hebt van prestatieangst kan dit je werk en je privéleven negatief beïnvloeden. Het kan dan een goed idee zijn om samen met een psycholoog te kijken naar hoe je je angst kunt verminderen en je zelfbeeld kunt vergroten.

Ben jij op zoek naar een psycholoog om je bij deze klachten te helpen? Bij Psycholoog.nl zit jij aan het juiste adres! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543.