Geen enkele relatie is jammer genoeg perfect. Je kunt het niet altijd met elkaar eens zijn en in ieder relatie is er wel eens sprake van miscommunicatie. Sommige mensen zeggen zelfs dat het juist wel goed is voor een relatie om zo nu en dan eens ruzie te hebben. Is het dan zozeer de ruzie die goed is? Of heeft het meer te maken met dat een ruzie soms verhelderend kan zijn omdat dan juist verwachtingen en behoeften naar elkaar worden uitgesproken? 

Hoe communiceer je met je partner?

We horen het vaak om ons heen en dat is waarschijnlijk ook met een reden. Communicatie zou de key zijn voor een goede relatie. Dit gaat dan vooral om het blijven communiceren met je partner, ook als je elkaar even niet begrijpt. Dit zorgt ook voor meer verbondenheid. Maar hoe zorg je er dan eigenlijk voor dat je goed met elkaar communiceert? 

Communicatie gaat vooral om het luisteren naar en het uitspreken van de behoeften en verwachtingen van jou en je partner. Dit zorgt ervoor dat je veel meer met elkaar op één lijn ligt in jullie relatie. Stel dat je toch iets wilt bespreken wat je dwarszit probeer dit dan niet op een verwijtende of aanvallende manier te doen. Praat vanuit je eigen gevoel en behoeften. Begin een zin bijvoorbeeld met: “ik merk dat ik het best vervelend/storend vind dat...”, in plaats van: “jij doet X verkeerd”. Het laatste is een verwijtende en aanvallende manier van communiceren, wat ervoor zorgt dat je partner hier eerder met weerstand of defensief op reageert. Dit is niet wat je wilt, je wilt namelijk een gesprek voeren over iets wat jou dwarszit. Het is daarnaast belangrijk dat je je partner genoeg ruimte geeft om te reageren en elkaar laat uitpraten.  

Tips om goed om te gaan met ruzies

  • Accepteer. Je kunt niet over alles dezelfde mening hebben. Vermijd dat je je partner wilt overtuigen van waarom jouw mening beter is. Accepteer en respecteer de verschillen tussen jou en je partner. 
  • Herken patronen. Probeer eens te letten op terugkerende patronen wanneer jullie in een ruzie of discussie belanden. Gaat het bijvoorbeeld altijd over hetzelfde onderwerp of komen dezelfde 'triggers' naar boven? Ga dan in gesprek over dit onderwerp en ga op zoek naar de reden dat de emoties aan beide kanten juist bij dit onderwerp zo erg op lopen. Door dit te bespreken kan er in het vervolg beter rekening mee worden gehouden.   
  • Tot tien tellen. Vaak lopen de emoties erg op tijdens een ruzie of discussie. Op dit soort momenten worden er soms dingen gezegd die achteraf misschien toch niet op die manier waren bedoeld. Je meende het misschien toch niet zo, of het was eigenlijk niet de bedoeling om zo erg uit te vallen naar je partner. Probeer op dit soort momenten even een ‘pauze’ in te lassen. Tel tot tien, wacht totdat jullie beide minder hoog in jullie emoties zitten. Of ga bijvoorbeeld even wandelen waardoor je fysiek ook even wat afstand creëert. Pak het gesprek later weer op wanneer jullie beiden merken dat de emoties wat zijn afgezwakt. Zorg er bovendien voor dat jullie de ruzie uitpraten en dat er geen spanning in de lucht blijft hangen.  
  • Reflecteer. Zoek niet alleen naar problemen bij je partner maar reflecteer ook op jezelf. Had jij het misschien ook anders kunnen aanpakken? En hoe komt het dat jij je zo erg stoort aan bepaalde dingen? Probeer te onderzoeken waarom jij soms op een bepaalde manier reageert en wat voor invloed dit kan hebben op jullie relatie. Stel jezelf vooral de vraag: welke behoefte zit eronder mijn frustratie? Het gesprek insteken vanuit je behoefte in plaats van vanuit je frustratie is vaak veel constructiever.  
  • Bespreek na. Het is goed om na een ruzie of discussie met elkaar te bespreken wat jullie ervan hebben geleerd en wat in het vervolg misschien functioneler zou zijn. Op deze manier zorg je ervoor dat je echt iets leert van de ruzie en is er een kleinere kans op herhaling in de toekomst, of gaan jullie er in ieder geval gemakkelijker mee om.
  • Geef fouten toe. Het is voor veel mensen erg lastig om te zeggen, maar het werkt echt om je fouten toe te geven en ‘sorry’ te zeggen tegen je partner. Benoem hierbij ook waarvoor je sorry zegt en hoe je dit in het vervolg anders gaat doen. Je zou ook je partner kunnen vragen wat je in het vervolg zou kunnen doen. Op deze manier laat je zien dat je de relatie belangrijk vindt en je partner respecteert.  
  • Vermijd opkroppen. Veel mensen hebben de neiging om de dingen die ze dwarszitten op te kroppen. Het vervelende hiervan is vaak dat al het opgekropte tijdens ruzies of een discussie er ook uitkomt. De intensiteit van een ruzie wordt hierdoor veel hoger. Om dit te voorkomen is het functioneler om het meteen bespreekbaar te maken als iets je dwarszit. Als tussenstap kun je ook voor jezelf eerst eens opschrijven wat je stoort of lastig vindt. 


Merk je dat jij en je partner vaak in niet-functionele communicatie vervallen? En wil je graag contact met een therapeut? We helpen je graag bij deze zoektocht! Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Let op, het is bij Psycholoog.nl niet mogelijk om relatietherapie te volgen.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder

Tips: hoe kan je stoppen met piekeren?

(9-4-2024)

Maak jij je overmatig zorgen en lukt het je niet om te stoppen? Lees deze blog en wellicht helpt dit je verder! Lees verder

Hoe kan je stoppen met roken?

(1-4-2024)

Lees in deze blog meer over de gevolgen van roken en hoe je kan stoppen! Lees verder