De meeste mensen hechten veel waarde aan eerlijkheid. Toch spenderen we best veel tijd van ons leven aan liegen. De reden of de grootte van de leugen kan verschillen. Je kunt bijvoorbeeld informatie verbergen voor je partner omdat je de gevolgen niet wil overzien. Maar waarom liegen we eigenlijk?  

Soorten leugens  

Om te begrijpen wat ons motiveert om te liegen, kijken we eerst naar de verschillende soorten leugens. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een leugentje om bestwil. Dit doen we omdat we soms denken dat we weten wat het beste voor iemand is. In bepaalde situaties heeft iemand meer aan positieve woorden dan aan de harde realiteit. Het is hierbij belangrijk om je te realiseren dat je niet altijd echt weet wat het beste is voor iemand.  

Daarnaast kunnen we ook liegen om de waarheid te verbergen voor een partner als ze bijvoorbeeld ontrouw zijn geweest. Er zijn veel redenen om hierover te liegen. In een recent onderzoek werden vooral een schuldgevoel, het niet willen kwetsen van de ander en zelfbescherming genoemd als redenen om de waarheid achter te houden.  

Een andere manier om te liegen is door de waarheid te verbloemen voor vrienden of familie. Sommige mensen denken dat als ze de waarheid vertellen, dat de ander ze dan niet meer leuk vindt of boos wordt. Aan de andere kant kan eerlijkheid ervoor zorgen dat de band tussen jou en je vriend of familielid verbeterd.  

Wat is het doel van liegen?  

Het doel van liegen is vaak om negatieve gevolgen te voorkomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het achterhouden van informatie voor je partner om een ruzie te voorkomen. Ook verzinnen van een smoesje valt onder het ontwijken van negatieve gevolgen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je vriendin zich afgewezen voelt omdat jij tóch geen zin hebt om uit te gaan. Daardoor vertel je maar dat je ziek bent. Een leugen kan ook als doel hebben om beter over te komen dan je eigenlijk bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je CV een beetje ‘opleuken’. Sommige mensen doen dit omdat ze onzeker zijn over hun prestaties of kwaliteiten. 

Liegen kan ook betrekking hebben op anderen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het verzinnen van leugens over iemand anders of roddelen. Dit kan als doel hebben om iemand anders omlaag te halen of juist om jezelf beter te voelen.  

Wanneer is liegen een probleem?  

Hoe groter de leugen, hoe groter de negatieve gevolgen als anderen hier achter komen. Ook is het zo dat hoe langer je de leugen volhoudt, hoe moeilijker is het is om de waarheid te vertellen. Het vertellen van leugens kan gevolgen hebben voor de relaties en vertrouwensbanden die je aangaat met je omgeving. Het kan bijvoorbeeld leiden tot het verbreken van relaties, ontslagen worden of gebroken banden met vrienden of familie.  

Wanneer je merkt dat liegen een probleem wordt, kan het goed zijn om hier met een psycholoog over te praten. Misschien is je gedrag een vorm van compulsief liegen, persoonlijkheidsproblemen of een coping mechanisme dat je hebt aangeleerd over de jaren.  

Bij Psycholoog kunnen we je helpen om de reden achter het liegen te achterhalen en gezondere coping mechanismes aan te leren. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.   

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Blog Toe-eigenen en gebrek aan zelfdiscipline: schemadomein verzwakte grenzen

Toe-eigenen en gebrek aan zelfdiscipline: schemadomein verzwakte grenzen

Disfunctionele schema's kunnen ervoor zorgen dat we onszelf dingen toe-eigenen of een gebrek aan zelfdiscipline ervaren. Lees verder

Blog Hoe houd ik mijn verwachtingen realistisch?

Hoe houd ik mijn verwachtingen realistisch?

Soms pakt een situatie niet helemaal uit zoals je had verwacht. Dit kan, maar soms was de verwachting onrealistisch. Lees hier meer over hoe je je verwachtingen… Lees verder

Blog De rol van cultuur bij emoties

De rol van cultuur bij emoties

Iedereen ervaart emoties. Hoe, op welk moment en de aanleiding voor de emotie kunnen echter verschillen per cultuur. Lees hier meer over de rol van cultuur bij… Lees verder

Blog Het effect van je woonomgeving en je dieet op je mentale gezondheid

Het effect van je woonomgeving en je dieet op je mentale gezondheid

Onze omgeving en wat we eten heeft een effect op onze mentale en fysieke gezondheid. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat je woonomgeving en dieet een negatief… Lees verder