Vaginisme is een seksuele disfunctie, die gekenmerkt wordt door onvrijwillige samentrekkingen van de bekkenbodem en de spieren rondom de vagina, waardoor penetratie moeilijk of onmogelijk is. Het hebben van vaginisme kan leiden tot gevoelens van schaamte, schuld en minderwaardigheid. Daarnaast kan het leiden tot het belemmering van intieme relaties. 

Wat is vaginisme?  

Individuen met vaginisme ervaren een ongewilde lichamelijke reactie wanneer een voorwerp, zoals een penis, vinger of tampon in de buurt van de vagina komt. De spieren rondom de bekkenbodem en de vagina gaan zich onbewust aanspannen. Soms spannen de spieren zich al aan bij de gedachte aan geslachtsgemeenschap. Hierdoor lukt het bijvoorbeeld niet dat een penis naar binnen kan komen, maar het lukt ook niet om bijvoorbeeld een tampon bij jezelf in te brengen.  

Wat zijn de mogelijke oorzaken van vaginisme?  

De exacte oorzaak van vaginisme is vaak complex en kan variëren per individu. Een professionele beoordeling door een zorgverlener gespecialiseerd in de seksuele gezondheid is nodig om een nauwkeurige diagnose te stellen en geschikte behandeling te bepalen. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:  

  • Sterke religieuze achtergrond of een bepaalde opvoeding, waarin seks als ‘slecht’ of ‘vies’ wordt gezien. Hierdoor kan je last hebben van negatieve gedachten over seks en gevoelens van schaamte.  
  • Negatieve seksuele ervaringen kunnen een rol spelen in het ontwikkelen van vaginisme. Traumatische gebeurtenissen, zoals seksueel kunnen leiden tot een verhoogde angst rondom seksuele activiteit.  
  • Het eerder ervaren van pijn tijdens geslachtsgemeenschap kunnen leiden tot vaginisme. Het lichaam kan zich aanpassen als een onbewuste reactie om pijn te vermijden.  
  • Hoewel vaginisme vaak vooral een psychologische oorzaak heeft, kunnen lichamelijke factoren ook een rol spelen in een vaginisme. Bijvoorbeeld door een aangeboren afwijking of een overgevoelige huid bij de vaginaopening.   

Vicieuze cirkel van vaginisme  

Vaginisme kan een vicieuze cirkel veroorzaken. De samentrekking van de bekkenbodemspieren en de spieren rond de vagina zorgen ervoor dat geslachtsgemeenschap pijnlijk is. Als reactie op de pijn wordt het moeilijk om te ontspannen, wat op zijn beurt leidt tot nog meer samentrekkingen van de spieren. Dit verergert op de pijnklachten en spanning, waardoor de vicieuze cirkel in stand wordt gehouden.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.