Traumatische ervaringen zoals vluchten naar een ander land of het ervaren van kindermishandeling kan een grote impact hebben op een persoon. De invloed van een trauma kan erg groot zijn. Vaak zijn mensen niet bewust van de effecten van een trauma. Als gevolg kunnen ze niet helemaal helen van het trauma. Als traumatische ervaringen niet verwerkt worden, kunnen ze doorgegeven worden aan de volgende generaties.  

Wat is transgenerationeel trauma? 

Transgenerationeel trauma is wanneer traumatische ervaringen van de ouders worden door gegeven aan de volgende generaties. Een persoon hoeft niet direct het trauma zelf te hebben ervaren om de gevolgen ervan trauma te voelen. Vaak wanneer iemand in je familie trauma heeft ervaren, kan jij ook symptomen ervan ervaren.  

Hoe kan transgenerationeel trauma worden doorgegeven?  

Transgenerationeel trauma ontstaat bijvoorbeeld bij een ouder die een traumatische ervaring heeft meegemaakt (bijvoorbeeld vluchten uit een oorlogsland). Het ervaren van traumatische gebeurtenissen kan invloed hebben op de ouderschap.  

Trauma kan de hechting tussen de ouder en het kind verstoren. De ouder kan bijvoorbeeld door de voorgeschiedenis minder voorzien in de emotionele behoeften van het kind. Dit kan doordat ze zelf nog niet hun traumatische ervaringen goed hebben verwerkt. Veel volwassenen met ouders met PTSS geven aan dat hun ouders vaak niet emotioneel beschikbaar waren.  

Trauma heeft verder invloed op de gedachten, gevoelens en het gedrag van een persoon. Het kan invloed hebben op bepaalde verhalen die een ouder verteld aan het kind. Bijvoorbeeld dat de wereld een gevaarlijke plek is en je niemand echt kunt vertrouwen. Hierdoor kan de angst doorgegeven worden aan het kind. De ouder kan ook overbeschermend zijn en er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het kind niks ernstigs ervaart.  

Wat kunnen symptomen zijn van transgenerationeel trauma?  

Symptomen van transgenerationeel trauma kunnen verschillen. Dit is afhankelijk van de gebeurtenissen die in een familie hebben plaatsgevonden. Voorbeelden van deze symptomen zijn:  

 • Ontkenning  
 • Derealisatie/depersonalisatie  
 • Isolatie  
 • Middelengebruik  
 • Weinig vertrouwen  
 • Boosheid en frustraties  
 • Angstig zijn  
 • Moeite hebben met het vertrouwen van andere mensen  
 • Extra alert zijn op tekenen van dreigingen  
 • Verlatingsangst  
 • Nachtmerries  

Wat kan jou helpen om transgenerationeel trauma te verwerken? 

Wanneer de traumatische ervaring niet verwerkt wordt, kan het op zijn beurt weer doorgegeven worden aan de volgende generaties. Trauma therapie kan helpen met het beter begrijpen van transgenerationeel trauma. Je kan leren om beter met je symptomen om te gaan en diep gewortelde patronen die zijn ontstaan te herkennen en aan te passen. 

Wil je eerst wat meer lezen over verschillende soorten behandelingen? Bekijk hier welke aanpak bij jou past. Wil je met ons in gesprek over transgenerationeel trauma? Lees hier hoe psycholoog.nl werkt. Je kunt een gratis adviesgesprek inplannen of direct contact met ons opnemen. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht   

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Blog De slachtofferrol doorbreken

De slachtofferrol doorbreken

De slachtofferrol is een rol die mensen aannemen in tijden van stress of spanning. Echter, sommige mensen blijven hier langer in hangen dan goed is voor ze. Het… Lees verder

Blog Emotioneel loskomen van een ex-partner

Emotioneel loskomen van een ex-partner

Het kan soms erg lastig zijn om een ex-partner emotioneel los te laten. Je blijft hunkeren naar de liefde, aandacht en veiligheid die je bij hen verkreeg. Toch… Lees verder

Blog Het lege nest syndroom: verdriet en leegte

Het lege nest syndroom: verdriet en leegte

Het lege nest syndroom wordt ervaren door ouders waarvan de kinderen het huis uit gaan. Dit kan gepaard gaan met veel gevoelens van leegte en verdriet. Lees verder

Blog Gestrest door een verhuizing?

Gestrest door een verhuizing?

Verhuizen is een stressvolle gebeurtenis. De ene verhuizing kan voor meer stress zorgen dan de andere, en soms kan deze stress zelfs blijven nadat de verhuizing… Lees verder