Wanneer een bepaalde situatie angst of spanning bij je oproept, heb je misschien de neiging dit uit de weg te gaan. Ondanks dat dit een natuurlijke reactie is, zorgt deze vermijding ervoor dat de angst juist alleen maar toeneemt. Lees hier hoe dat zit.  

Een vicieuze cirkel 

Vermijding is iets wat vaak samengaat met angst. Wanneer je erg bang bent of spanning ervaart in een bepaalde situatie, heb je al snel de neiging om deze situatie te vermijden. Voordat deze situatie zich voordoet loopt de spanning vaak al op, waardoor je op het moment zelf de situatie ontvlucht of vermijdt. Op dat moment zorgt dat voor opluchting en neemt de angst af. Echter, wanneer je later dezelfde situatie weer tegenkomt zal de angst alleen maar gegroeid zijn. Bovendien heb je door vermijding ook geen kans om ervaringen op te doen die jouw angst tegenspreken. Hierdoor lijkt het alsof de angst terecht is, terwijl dit dus eigenlijk juist niet het geval is.  

Op de korte termijn zorgt vermijding er dus voor dat de angst afneemt of verdwijnt, maar op de langere termijn zal de angst juist groter worden.  

Gevolgen van vermijding 

Doordat vermijding ervoor zorgt dat de angst op lange termijn toeneemt, wordt de drempel om de angst aan te gaan steeds groter. Vaak gaan mensen met angst op deze manier steeds meer uit de weg, waardoor ze steeds verder beperkt worden in hun dagelijks leven. Zo kan iemand die last heeft van agorafobie, ook wel pleinvrees genoemd, merken dat hij of zij eerst alleen grote evenementen vermijdt, maar langzaam maar zeker steeds minder de deur uitgaat, tot diegene bijna alleen nog maar thuis is. Zo'n neerwaartse spiraal gaat gepaard met toenemende angst en spanning en kan zorgen voor veel dagelijkse beperkingen.  

Hoe kan ik hiermee aan de slag?  

Wanneer jij merkt dat je door angst bepaalde situaties vermijdt, is het verstandig hiervoor hulp in te schakelen. Samen met een psycholoog kun je jouw angsten dan in kaart brengen en vervolgens onder ogen komen. Je wordt dan bewust blootgesteld aan de angst en gaat dit juist aan, in plaats van het te vermijden. Natuurlijk hoef je niet gelijk je grootste angst te overwinnen, maar kun je beginnen in kleinere stapjes. Dit aangaan van je angsten noemen we exposure, en is een onderdeel van cognitieve gedragstherapie. Doordat je je angsten onder ogen komt, zul je merken dat hetgeen waar jij bang voor was niet uit is gekomen. Dit zorgt ervoor dat je angst weer afneemt en dit onthoudt jouw brein, waardoor je de volgende keer minder angst ervaart bij de situatie.  

Merk jij dat je de neiging hebt je angsten uit de weg te gaan en wil je hieraan werken? Onze psycholoog kan jou hierbij helpen. Lees hier meer over onze werkwijze of plan een adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.