Psychotherapie richt zich op onderliggende thema's in jouw leven waar je steeds weer tegenaan loopt. Er is veel aandacht voor hoe jij je hecht aan anderen.

Wat is psychotherapie? 

Psychotherapie is zowel een op zichzelf staande behandelmethode als een meer overkoepelende term voor gesprekstherapieën. Bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie en schematherapie zijn vormen van psychotherapie. 

Psychotherapie is een behandeling waarbij vaak technieken uit verschillende methodes worden gebruikt. De therapie vindt plaats in gespreksvorm. Tijdens psychotherapie ga je regelmatig met een psychotherapeut in gesprek over jezelf en wat je dwarszit. 

Niet iedereen mag zich psychotherapeut noemen in Nederland. Daarvoor moet je een 4-jarige postmasteropleiding hebben gevolgd (psychotherapie) en je houden aan een speciale beroepscode. De registraties zijn te vinden in het BIG-register (register van de Rijksoverheid). 

Wat is je hulpvraag?

Allereerst gaat de psychotherapeut met je op zoek naar je hulpvraag. In de ‘ideale wereld’ is die snel duidelijk. Je voelt je bijvoorbeeld somber. Als je na drie therapiesessies merkt dat het plezier weer terugkomt, weet je dat je de goede kant op gaat. Ga zo door. 

Vaak is de hulpvraag echter niet meteen duidelijk. Je hebt bijvoorbeeld een probleem maar het ligt niet alleen aan jezelf. Denk aan een relatieprobleem. Daar zijn altijd twee mensen bij betrokken. Toch wil je een oplossing. Het kan ook zijn dat je niet precies weet wat er met je aan de hand is.

Daarvoor ga je juist naar een psychotherapeut. Deze is opgeleid om klachten van meerdere kanten te belichten en dieper op je leven in te gaan. Als je wordt doorverwezen, bijvoorbeeld door je werk, je school of een andere instantie, weet je misschien ook niet zo goed wat je hulpvraag is. Anderen bepalen dan dat je hulp nodig hebt. In zulke gevallen zal een psychotherapeut met jou verkennen of er een hulpvraag is. Samen besluiten jullie vervolgens wat je eraan kan doen. Daarna begint pas de ‘echte’ therapie. 

Psychotherapie: een veilige setting 

Tijdens psychotherapie stelt een psychotherapeut zich open op, zodat er wederzijds vertrouwen ontstaat. Zo is het makkelijker om persoonlijke gebeurtenissen en emoties op tafel te leggen. De relatie met een therapeut is anders dan die met een vriend of vriendin. In ‘het normale leven’ verwachten mensen vaak iets terug voor hulp. Jij helpt mij, dan help ik jou. Tijdens psychotherapie krijg je hulp. Een therapeut verwacht niks terug. Je kunt dus met een gerust hart werken aan verandering. 

Deze veilige setting is heel belangrijk in psychotherapie. Je bent voor even weg uit het ‘gewone leven’. De meningen van anderen doen er even niet toe. In alle rust kun je werken aan jouw klachten. De relatie tussen jou en de psycholoog is daarin erg belangrijk. Een goede therapeutische relatie bevordert het effect van de behandeling. 

Kenmerkend aan psychotherapie is dat er veel ruimte is voor wat er op het moment van de sessie bij jou speelt. Er is geen vooropgezet programma of agenda. Het gaat juist over hoe jij je hecht aan je therapeut en wat voor angsten of conflicten dit oproept. 

Laat je je therapeut bijvoorbeeld niet dichtbij komen? Of sluit je je af nadat er een moment van kwetsbaarheid is geweest? Dan zijn dit juist onderwerpen om over in gesprek te gaan, hoe moeilijk ook.

De oorzaken van je klachten 

Een psychotherapeut zoekt naar verklaringen van klachten. Hoe komt het dat je last hebt van somberheid, angst of stress? Wat voor patronen, ervaringen en opvattingen liggen daar aan ten grondslag?

Door goed naar je te luisteren ontstaat een beeld van de situatie. Jullie bespreken samen de oorzaak van de problemen. Doordat je beter kunt plaatsen waar je klachten vandaan komen, zie je ook waar ruimte zit voor groei.

Wil je aan de slag met psychotherapie?

Bij Psycholoog.nl kunnen we je hiermee helpen. Lees hier meer over de psycholoog die jou verder kan helpen.

Eerst wat meer weten over hoe Psycholoog.nl werkt? Lees hier meer over onze werkwijze.

Meer lezen over andere behandelmethoden? Ga terug naar het overzicht.

Veelgestelde vragen

Ja, onze psycholoog is gespecialiseerd in psychotherapie. Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op met ons aanmeldteam om jouw klachten te bespreken en plan direct een kennismakingsgesprek met onze psycholoog.  

Of psychotherapie bij jou past en je hiermee geholpen kunt worden is van verschillende factoren afhankelijk. Wij raden je aan om dit te bespreken met ons aanmeldteam. Dit kan tijdens een gratis adviesgesprek of door direct contact met ons op te nemen.  

Hoe lang een psychotherapie traject duurt is afhankelijk van de ernst van jouw klachten en jouw voorkeuren. Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op met ons aanmeldteam om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. 

Joris van Essen, Psycholoog.nl

Joris van Essen
Psycholoog.nl

Online psycholoog

 

Emre Özkuzugüdenli, LifEm Psychologie & Acupunctuur

Emre Özkuzugüdenli
LifEm Psychologie & Acupunctuur

Rotterdam

 

Gerda Haagen, Psychologenpraktijk Haagen & Smiet

Gerda Haagen
Psychologenpraktijk Haagen & Smiet

Bareveld

 

Jeanette Lekskes, Psycholoog op Afstand

Jeanette Lekskes
Psycholoog op Afstand

Amsterdam

 

Wil je meer weten? Lees meer over deze behandelmethode in onze artikelen

Een somatische-symptoomstoornis: wat is het en hoe ga je er mee om?

(4-4-2024)

Lichamelijke klachten die eigenlijk geen lichamelijke oorzaak hebben, dit noemen we een somatische-symptoomstoornis. Lees verder

5 Tips bij hypochondrie

(4-4-2024)

Blijf hypochondrie de baas, win de controle over je angstige gedachten terug! Lees verder

Hoe vind je de mentale hulp die jij nodig hebt?

(11-3-2024)

Niet elke hulp is passend bij elke klacht. Lees in deze blog over verschillende soorten hulp! Lees verder

Zelf je gedragspatronen veranderen? Doelen stellen helpt!

(5-3-2024)

Heb je last van moeilijk te doorbreken gedragspatronen? Lees in deze blog hoe doelen stellen je hierbij kan helpen! Lees verder