Rond twee weken voor kerst beëindigen velen relaties. Dit kan te maken hebben met de opkomende feestdagen die je aan het denken zetten. "Wil ik wil met mijn partner de feestdagen doorbrengen?" of "ik heb helemaal geen zin om naar mijn schoonouders te gaan". Gescheiden van je (ex)-partner de feestdagen doorbrengen brengt nogal wat met zich mee. Lees er meer over in deze blog.

Beëindigen van de relatie

Begin december blijkt uit onderzoek een periode te zijn dat menig relatie beëindigd wordt. Hoe kan het dat juist rond deze liefdevolle feestelijke periode er zoveel breuken plaatsvinden? Het is misschien juist wel een logische gedachte. Want zodra de relatie al op lossen schroeven staat, heb je ook geen behoefte meer om de feestdagen samen door te brengen. Daarom wordt rond deze periode vaak een knoop doorgehakt. Daarnaast brengt december ook veel stress en uitdagingen met zich mee. De laatste maand van het jaar vraagt om afronding waardoor dit als een drukke tijd wordt ervaren. Zo'n stressvolle periode kan ervoor zorgen dat de relatie onder druk komt te staan. Deze maand zorgt ook juist voor vernieuwing. Mensen reflecteren op het afgelopen jaar en kijken vooruit naar een nieuwe start. Ontevreden gevoelens over de relatie kunnen dan confronterend zijn, en dwingen tot het maken van een keuze of je wel of niet de relatie wilt voortzetten. 

Aan de andere kant komt het ook voor dat mensen juist in hun relatie blijven hangen in december omdat ze niet alleen willen zijn tijdens de feestdagen. Ondanks de ontevreden gevoelens zullen ze dan juist hun relatie voortzetten. De angst voor eenzaamheid neemt dan de overhand. 

Gevolgen

Het beëindigen van een relatie is vaak een verdrietige en lastige periode. De feestdagen kunnen dan ook voor alleen maar meer verdriet zorgen. Vooral wanneer je normaliter samen de feestdagen door had gebracht, kan dit een erg confronterend moment zijn. Misschien heb je ineens geen plannen meer waardoor je alleen bent tijdens kerst, of merk je dat de feestdagen er juist voor zorgen dat je jouw ex-partner meer mist. 

Het gevolg hiervan kan zijn dat je last krijgt van mentale problematiek. Gevoelens van somberheid, eenzaamheid en onzekerheid kunnen bijvoorbeeld op komen dagen. Ook kan het zijn dat negatieve gedachten de overhand krijgen. Je kan je erg futloos gaan voelen en geen zin hebben om dingen te ondernemen. Dit zal dan de negatieve gevoelens doen toenemen. Zodra je minder de deur uit gaat en je in gezelschap bevindt, zal je je steeds eenzamer gaan voelen.  

Liefdesverdriet kan een oorzaak zijn voor een depressie. Wanneer je langer dan 2 weken continu last hebt van sombere gevoelens en helemaal geen licht aan het einde van de tunnel ziet, kan dit het geval zijn.

Psychische hulp

Wanneer je last hebt van zulk soort mentale problemen naar aanleiding van een relatiebreuk, kan het verstandig zijn om hierover in gesprek te gaan met een psycholoog. Deze kan jou helpen om de negatieve gedachten om te draaien. Dit kan bijvoorbeeld door middel van cognitieve gedragstherapie

Tips

De feestdagen kunnen erg eenzaam voelen wanneer je net in een relatiebreuk zit. Met de volgende tips kan je ervoor zorgen dat je toch zoveel mogelijk uit deze periode haalt. 

  • Zoek mensen op. Spreek bijvoorbeeld met vrienden af om samen kerst te vieren. Zo ben je toch onder de mensen, en kan dit voor wat gezonde afleiding zorgen.
  • Bespreek jouw emoties. Lucht je hart bij vrienden en familie, of bij een professional. Zo zullen emoties zich niet opstapelen, en kan je op een gezonde manier de breuk een plekje geven.
  • Zorg voor ontspanning. Leg jezelf geen hoge druk op om maar zoveel mogelijk te plannen. Maak daarin juist keuzes. Anders kan het zo zijn dat je jezelf voorbij gaat lopen. 

Heb jij last van mentale klachten door een relatiebreuk? Onze psycholoog kan jou hierbij helpen. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

https://informationisbeautiful.net/2010/peak-break-up-times-on-facebook/ 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Scheiden: hoe je pak dat het beste aan?

(29-3-2024)

Een scheiding is nooit makkelijk, maar wat maakt het proces iets dragelijker? Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Wat is Emotion Focused Therapy (EFT) en hoe kan het helpen?

(22-3-2024)

Ontdek hoe Emotion Focused Therapy je kan helpen om meer in contact te komen met je emoties en daardoor beter te functioneren in je dagelijks leven! Lees verder