Als kind ontwikkeld ieder van ons een bepaalde hechtingsstijl naar aanleiding van het gedrag van onze opvoeder. Soms is dit gedrag erg onvoorspelbaar en ontstaat er een gedesorganiseerde hechtingsstijl. Dit kan voor verschillende problematiek zorgen in het volwassen leven. Lees er meer over in deze blog! 

Wat is hechting?  

Wanneer we jong zijn, hechten we ons aan belangrijke verzorgers in ons leven. Dit zijn meestal onze ouders, maar dit kan bijvoorbeeld ook een opa, oma of pleegouder zijn. Deze hechtingsrelatie wordt voornamelijk gevormd door het gedrag van de opvoeder. Hoe reageert de opvoeder als het kind huilt? Of als het moe of bang is. Deze reacties vormen een basis van vertrouwen, of juist van wantrouwen. Het kind bepaalt op basis van deze reacties of de opvoeder een veilige basis is. Een kind heeft niet één hechtingsrelatie, maar vormt een hechtingsnetwerk met alle opvoeders om het kind heen. Wil je meer lezen over hechtingsstijlen? Klik dan hier.  

Wat is gedesorganiseerde hechting?  

Een van de hechtingsstijlen die een kind kan ontwikkelen is de gedesorganiseerde hechtingsstijl. Bij deze hechtingsstijl is de opvoeder een bron van veiligheid, maar ook van angst. Deze hechtingsstijl komt vaak voor bij kinderen die zijn misbruikt of verwaarloosd. Ook wanneer een of beide ouders verslavingsproblematiek hebben, kan deze hechtingsstijl ontwikkelen.  

Een gedesorganiseerde hechting ontstaat wanneer de opvoeder in wisselende mate emotioneel beschikbaar is. De ene keer reageert de opvoeder agressief, de andere keer biedt hij of zij wel troost. De opvoeder wordt voor het kind onvoorspelbaar en het kind weet niet meer wat het moet doen. In moeilijke situaties kan het kind bevriezen, of naar de opvoeder toelopen maar halverwege weer omdraaien.  

Hechtingsproblematiek in het volwassen leven 

Kinderen die een gedesorganiseerde hechtingsstijl ontwikkelen, kunnen in hun volwassen leven tegen verschillende problemen aanlopen. Het is voor mensen met deze hechtingsstijl lastiger om met stress om te gaan. Daarnaast hebben ze meer kans op het ontwikkelen van psychische problematiek. Een voorbeeld hiervan is persoonlijkheidsproblematiek. Ook kan deze hechtingsstijl een negatief effect hebben op je zelfbeeld. Een onveilige hechting kan ook de oorzaak zijn van bindingsangst of verlatingsangst.  

Hoe wordt gedesorganiseerde hechting behandeld? 

Een gedesorganiseerde hechting kan dus de oorzaak zijn van verschillende problematiek. Om deze problematiek op te lossen, is het belangrijk om te onderzoeken waar jouw hechtingsstijl vandaan komt. Een veelgebruikte therapievorm is schematherapie. Bij schematherapie worden disfunctionele schema's aangepakt. Wil je meer lezen over schematherapie? Klik dan hier. Andere therapievormen die worden gebruikt om gedesorganiseerde hechting te behandelen is emotion focused therapy (EFT) en hechtingsgerichte systeemtherapie.  

Een onveilige hechtingsstijl kan veel invloed hebben op jezelf en de relaties die je ontwikkeld in je volwassen leven. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om een gezonder zelfbeeld te ontwikkelen, bindingsangst te verminderen of minder angstig te zijn. Onze psychologen geven schematherapie. Heb je behoefte aan psychologische hulp? Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder

10 Tips: wat te doen tegen faalangst?

(13-5-2024)

Voel je de druk van aanstaande examens? Ontdek hier 10 waardevolle tips om faalangst te overwinnen en met vertrouwen je examens tegemoet te gaan. Lees verder

Wanneer verandert sporten van gezond naar ongezond?

(10-5-2024)

Hoewel sporten op zichzelf gezondheid, kan het ontwikkelen tot een ongezonde obsessie met negatieve gevolgen voor je mentale gesteldheid. Lees er hier meer over… Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder