Het kan soms best lastig zijn om de juiste hulp te vinden voor mentale klachten. Tegenwoordig zijn er veel verschillende opties om uit te kiezen. Hoe weet je nu wat het beste bij jou past? In deze blog worden een aantal vormen van psychische hulp met elkaar vergeleken.  

Wanneer zoek je hulp?  

Er bestaat geen graadmeter die bepaald of jouw klachten ernstig genoeg zijn om professionele hulp te zoeken. Dit is iets wat jij zelf bepaalt. Wanneer jij voor een langere tijd klachten ervaart die jouw dagelijks leven in de weg zitten, kan dit een goede reden zijn om hulp te zoeken. Je kan hierbij denken aan angstklachten, stress, burn-out of depressieve klachten. Je zoekt dus hulp als je het gevoel hebt dat je de klachten niet zelf kunt oplossen.  

Hoe vind je de juiste hulp voor jou?  

Niet iedereen is gebaat bij dezelfde hulp. Het soort klacht en het ontstaan van de klachten heeft invloed op welke hulp het beste bij jou past. Je persoonlijke voorkeur speelt hier ook een rol in. Een goede klik met jouw hulpverlener is bijvoorbeeld belangrijk. Er zijn een aantal manieren waarop je psychologische hulp kunt krijgen:  

  1. De huisarts: dit is een van de meest gangbare manieren om psychologische hulp te krijgen. Naast fysieke klachten, kun je ook bij de huisarts terecht voor mentale problemen. De huisarts luistert naar jouw verhaal en schat in wat de juiste hulp voor jou is. Soms schrijft de huisarts een verwijsbrief, zodat je verzekerde zorg kan krijgen bij een basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. Het kan ook zijn dat de huisarts je adviseert om een aantal afspraken te plannen met de praktijkondersteuner van de huisarts (POH in het kort).  
  2. Onverzekerde hulp: naast verzekerde hulp via de huisarts is er een andere manier om psychologische hulp te krijgen. Dit is via praktijken die onverzekerde hulp aanbieden. Deze praktijken hebben geen contracten bij verzekeringen. Je hebt vaak geen verwijzing nodig van de huisarts en je bent doorgaans sneller aan de beurt dan wanneer je verzekerde hulp zou krijgen. Het verschil met verzekerde zorg is dat je de afspraken met de psycholoog zelf betaald. Bij Psycholoog.nl bieden we onverzekerde hulp. Wil je hier graag meer over lezen, klik dan hier of neem telefonisch contact met ons op. 
  3. Maatschappelijk werker: een maatschappelijk werker kan je ondersteunen bij bepaalde problemen die je in het dagelijks leven kan tegenkomen. Denk hierbij aan problemen op werk, de thuissituatie, persoonlijke problemen of geldproblemen. Een maatschappelijk werker kan je helpen meer inzicht te krijgen in de problematiek en kan je helpen nieuwe vaardigheden aan te leren. Mocht er meer nodig zijn kan de maatschappelijk werker je doorverwijzen naar de juiste instantie.  
  4. Hulp van de gemeente: de gemeente is verantwoordelijk voor de zorg van bewoners in die gemeente. Deze zorg is erg breed, van de Voedselbank tot psychische problemen en geldzaken. Vaak worden er vanuit de gemeente initiatieven georganiseerd in de vorm van wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun vragen.  
  5. Online zelfhulp: bij lichte mentale klachten kun je wellicht gebaat zijn bij online zelfhulp. Deze hulp kan bijvoorbeeld geschikt zijn voor lichte angstklachten, onzekerheid of problemen rondom werk/studie. Sommige zorgverzekeraars bieden online mentale hulp aan in de vorm van apps waar je meer informatie kunt krijgen over verschillende problemen. Verder kun je er oefeningen en tips vinden om je klachten te verminderen.  
  6. Online therapie: een alternatief op reguliere psychische hulp is online therapie. Uit onderzoek is gebleken dat online therapie even goed werkt als therapie op locatie. Het heeft ook een aantal voordelen. Je kunt de therapie namelijk vanuit je eigen huis volgen. Je hebt dus niet te maken met reistijd. Daarnaast heb je een bredere keus aan psychologen, omdat de ander niet per se bij jou in de buurt hoeft te zijn. Bij Psycholoog.nl bieden we uitsluitend online therapie. Lees hier meer over deze vorm van therapie.  

Welke soort zorg het beste aansluit bij jouw behoefte, hangt dus af van een aantal aspecten. Bij Psycholoog.nl bieden we online, onverzekerde hulp. We luisteren naar jouw klachten en stemmen hier de therapie op af. We werken niet met standaard protocollen. Wil je in gesprek met een van onze psychologen of heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder