In een druk leven vol verantwoordelijkheden kan het gemakkelijk zijn om je zelfzorg uit het oog te verliezen. Je moet nog wat werk afmaken, dus je gaat veel te laat slapen. Of je moet snel door naar een volgende afspraak, dus je eet even snel iets ongezonds – of je eet helemaal niet. We verliezen onszelf gemakkelijk in de dagelijkse sleur en vergeten dan misschien dat goede zelfzorg sterk bijdraagt aan het behouden van een goede (geestelijke) gezondheid. Lees hier meer over het belang van goede zelfzorg.

Wat is zelfzorg?

Onder zelfzorg verstaan we een breed scala aan activiteiten, overtuigingen en gewoonten die gericht zijn op het bevorderen van je fysieke en mentale gezondheid. Het gaat om het actief investeren in activiteiten die je gezondheid en geluk bevorderen. Zelfzorg omvat niet alleen reactieve maatregelen om met stress of problemen om te gaan, maar ook preventieve maatregelen om welzijn te behouden en te versterken. Op dagelijkse basis houdt zelfzorg onder andere in dat je voldoende slaapt, regelmatig en voldoende eet, genoeg beweegt en regelmatig ontspant.

Hoe zorg je voor goede zelfzorg?

Hieronder vind je enkele tips om goede zelfzorg te integreren in je dagelijks leven.

  • Prioriteer rust en ontspanning. Neem regelmatig de tijd om te ontspannen en tot rust te komen, hoe druk je het ook hebt. Dit kan variëren van het lezen van een goed boek tot het luisteren naar rustgevende muziek of het beoefenen van mindfulness en meditatie.

  • Beweeg je lichaam. Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je geestelijke welzijn. Zelfs een korte wandeling kan wonderen doen voor je stemming en stressniveau. Vind een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt en die bij je past, het maakt daarbij niet uit of het gaat om bijvoorbeeld yoga, dansen, wandelen of fitness.

  • Eet gezond. Probeer evenwichtige maaltijden te eten met veel groenten, fruit, vezels en eiwitten. Vermijd overmatig gebruik van cafeïne, alcohol en suiker, omdat deze stoffen je stemming kunnen beïnvloeden en je energieniveau kunnen laten schommelen. Natuurlijk past een keertje ongezond eten best in een gezond voedingspatroon, alles draait om balans.

  • Bouw ondersteunende relaties op. Omring jezelf met mensen die je ondersteunen, begrijpen en aanmoedigen. Sociale steun is essentieel voor onze geestelijke gezondheid. Neem de tijd om quality time door te brengen met vrienden, familie en geliefden.

  • Stel grenzen. Leer nee te zeggen tegen verplichtingen die je overweldigen en ja tegen activiteiten die je plezier brengen. Het is belangrijk om je grenzen te kennen en deze te respecteren, zowel op het werk als in je persoonlijke leven. Prioriteer wat echt belangrijk voor je is en wees niet bang om hulp te vragen wanneer dat nodig is.

  • Maak ruimte voor plezier. Neem de tijd om dingen te doen waar je van geniet en die je plezier brengen. Dit kan variëren van hobby's en creatieve activiteiten tot (het plannen van) leuke uitjes en avonturen.

Zelfzorg is geen luxe, maar nodig voor een goede (geestelijke) gezondheid. Door regelmatig tijd en aandacht te besteden aan jezelf, kun je veerkracht opbouwen en stress verminderen. Als je merkt dat je worstelt met je geestelijke gezondheid, aarzel dan niet om aan de bel te trekken. 

Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder