Je bent op een feestje en iemand gaat voor de gezelligheid met je praten. Je hart gaat sneller kloppen en in je hoofd denk je: 'dit gaat echt de ware voor mij zijn'. Zelfs wanneer deze persoon signalen toont dat hij/zij niet geheel open voor je staat, fantaseer jij erop los. Toch ga je altijd achter mensen aan die niet geheel (emotioneel) beschikbaar voor je zijn. Wanneer dit een patroon wordt, is het best zelfdestructief. Maar waarom doe je dit eigenlijk?  

Waarom zijn sommige mensen emotioneel niet beschikbaar?   

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een persoon niet emotioneel beschikbaar voor jou is. Traumatische ervaringen uit het verleden kunnen ervoor zorgen dat iemand zich emotioneel afsluit, uit angst om opnieuw gekwetst te worden.  

Sommige mensen vinden het lastig om hun emoties te herkennen of te verwerken. Ze kunnen niet goed met hun emoties omgaan. Iemand kan je emotioneel op een afstand houden omdat de persoon bang is om gekwetst te worden. Ook hebben sommige mensen moeite om zich kwetsbaar op te stellen of willen alleen oppervlakkige relaties.  

Daarnaast kunnen externe stressoren zoals stress, angst of financiële problemen ervoor zorgen dat mensen zich emotioneel terugtrekken. Ook depressie kan ervoor zorgen dat iemand zich niet emotioneel kan binden aan een ander.  

Waarom ga je achter emotioneel niet beschikbare personen aan?   

Ook hier zijn weer verschillende redenen te benoemen die de oorzaak kunnen zijn van het feit dat je je vaak aangetrokken voelt door emotioneel onbereikbare personen. Het kan zijn dat deze patronen ontstaan vanuit eerdere ervaringen met relaties. Een voorbeeld van een van deze vroegere is de relatie met je ouders. Als je vroeger hebt geleerd dat liefde niet consistent aanwezig is, heeft dit invloed op je latere relaties.  

Het kan zijn dat je zelf niet emotioneel beschikbaar bent, bijvoorbeeld doordat je last hebt van bindingsangst. Je hebt de angst om aan iemand te binden, omdat je bang bent om uiteindelijk gekwetst te worden. Iemand die emotioneel niet beschikbaar voor jou is, voelt in dit geval als een veilige optie omdat je niet geheel kwetsbaar hoeft te zijn.  

Daarnaast worden onbereikbare mensen vaak geïdealiseerd. Dit zijn vaak mensen die er op het oog perfect uitzien, maar soms niet emotioneel bereikbaar zijn. Je kunt fantaseren over een relatie met een ideaal iemand, maar ze zullen nooit echt een relatie aangaan met diegene.  

Hoe kan je dit patroon verbreken?   

  • Wees bewust dat de intensiteit van emoties die je voelt bij een persoon niet hoeft gelijk te staan aan liefde of verliefdheid. Liefde hoort geen wiebelige en intense tijd vol met angst en verdriet moeten zijn. Liefde is wanneer iemand duidelijk zijn behoeftes kan aangeven en consequent beschikbaar is voor jou. 
  • Wees eerlijk naar jezelf. Je kan een neiging hebben om alleen aan de kleine positieve signalen vast te houden. Als iemand je berichten vaak negeert, aangeeft niet iets met jou te willen of alleen aandacht zoekt wanneer het goed uitkomt, is dit een teken dat iemand niet echt geïnteresseerd is in een relatie met jou. Het is belangrijk om rekening te houden met alle signalen die een persoon aan jou geeft.  
  • Je kunt voor jezelf uitzoeken waar dit patroon is ontstaan. Dit kun je doen door bij jezelf na te gaan hoe je relaties er in het verleden uit hebben gezien en hoe bepaalde patronen zijn ontwikkeld. Schematherapie is een therapievorm die inzicht kan geven in bepaalde patronen.    

Herken je dit patroon in romantische relaties en zou je hier hulp bij willen? Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op en ons aanmeldteam bespreekt met jou de mogelijkheden.   

Of ga terug naar het blogoverzicht. 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder

10 Tips: wat te doen tegen faalangst?

(13-5-2024)

Voel je de druk van aanstaande examens? Ontdek hier 10 waardevolle tips om faalangst te overwinnen en met vertrouwen je examens tegemoet te gaan. Lees verder

Wanneer verandert sporten van gezond naar ongezond?

(10-5-2024)

Hoewel sporten op zichzelf gezondheid, kan het ontwikkelen tot een ongezonde obsessie met negatieve gevolgen voor je mentale gesteldheid. Lees er hier meer over… Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder