Het kan erg veel verwarring en stress brengen wanneer je niet zeker weet of je wel in een relatie wilt blijven. Lijstjes met voor- en nadelen maken heeft je weinig opgeleverd en je bent er gewoonweg nog niet uit. Maar ondertussen suddert de relatie wel door, en heeft je partner geen weet van het besluit dat jij aan het maken bent. Je wilt een knoop doorhakken, maar hoe weet je wanneer het precies tijd is om uit een relatie te stappen?

De angst speelt vaak mee dat je bang bent om een verkeerde keuze te maken. Wat nou als je een punt achter de relatie zet en er vervolgens achter komt dat dit de verkeerde keuze was? Het hoofd is in strijd met het hart. Dit brengt je alleen nog maar meer in verwarring. De twijfel die speelt wanneer je niet weet welke keuze je moet maken, noemen we relatietwijfel

De belangrijkste vraag die je jezelf kan stellen is of de persoon waarmee je bent een positieve toevoeging is aan je leven. Je hoeft nooit in een relatie te blijven wanneer deze gebouwd is uit verplichtingen of angst. Ook wanneer het idee van alleen zijn je enorm beangstigd, kan je jezelf afvragen of je liever ongelukkig samen bent met iemand dan dat je alleen op zoek gaat naar geluk? In eerste instantie is een relatie ongezond zodra je geen veilig gevoel hebt bij jouw partner. Wanneer je je zorgen maakt om je veiligheid of welzijn, is dit een eerste teken om uit een relatie te stappen. Jouw eigen geluk staat op de eerste plek.

De podcast: "The psychology of our 20s: when it's time to walk away from a relationship" heeft het over de 5 belangrijkste tekenen wanneer het aankomt op relatietwijfel. Hieronder bespreken we die 5 tekenen:

1. De liefde is weg

Dingen die je eerst juist heel leuk aan je partner vond, lijken nu alleen nog maar irritaties te vormen. Dat kan een teken zijn van de liefde die steeds meer weg suddert. Natuurlijk kan je niet altijd verliefd blijven in een langdurige relatie en is het voelen van irritaties heel gewoon. Zoals vaak gezegd wordt veranderd verliefd zijn ook in houden van. Je stapt dan van de roze wolk af. Maar, het is wel belangrijk om jouw partner te blijven waarderen. Maakt jouw partner je nog steeds gelukkig en krijg je een warm gevoel van diegene?. Als dat niet meer het geval is, kan het verstandig zijn om jezelf af te vragen of je nog wel door wilt gaan met de relatie. Je kan liefde soms wel terugvinden met behulp van relatietherapie, maar het is belangrijk om te bedenken of je die moeite er ook daadwerkelijk voor over hebt. 

'Fatal attraction' daagt op zodra de reden dat je in eerste instantie verliefd werd (karaktereigenschappen), later juist de reden blijkt te zijn dat een relatie strandt. Stel je voor; je wordt verliefd op iemand mede dankzij de ambitieuze kant van diegene, dan kan het zo zijn dat de relatie uiteindelijk strandt omdat juist die ambitie de overhand neemt in jullie relatie. 

2. Je wilt geen tijd meer doorbrengen met jouw partner

Deel je geen gemeenschappelijke hobby's (meer) en merk je dat jullie uit elkaar groeien en dat je zelf niet eens meer de behoefte voelt om tijd door te brengen met jouw partner? Als je liever tijd doorbrengt met vrienden en smoesjes begint te gebruiken om dates af te zeggen, kan dit een teken zijn dat de relatie op losse schroeven staat. Ga bij jezelf na of dit een tijdelijk gevoel is of iets is dat al langer speelt en communiceer dit met jouw partner. 

3. Je steekt geen energie meer in onenigheden

Je merkt dat je je steeds meer neerlegt bij de mening van de ander in discussies en ruzies. Dit geeft aan dat je niet meer genoeg geeft om de relatie om moeite te steken in conflicten uitwerken tussen jullie. Onbewust weet je dat je de onenigheid het niet meer waard vindt. Discussies of onenigheid is juist gezond in een relatie omdat het heel normaal is dat twee individuen andere ideeën en waarden hebben. Dat botst wel eens, en het is dan juist gezond om dit uit te spreken naar elkaar en samen te groeien. 

4. De relatie heeft een negatief effect op jouw doelen of dromen

Dit geldt zodra een relatie je tegenhoudt in je individuele ambities, dromen en doelen. Je wil later niet terugkijken op deze periode en spijt hebben van bepaalde uitdagingen die je hebt laten liggen. Denk bijvoorbeeld aan grote levenskeuzes zoals een baan aannemen in het buitenland. Een partner zou jou juist moeten ondersteunen in zulke keuzes en je zeker niet moeten tegenhouden. Liefde bestaat onder andere uit het beste leven aan elkaar gunnen.

5. Jullie waarden en plannen voor de toekomst liggen niet op 1 lijn

Natuurlijk hoef je niet alleen maar te denken aan een toekomst samen. In het moment leven kan natuurlijk ook goed zijn voor een relatie. Maar, het is wel belangrijk dat je een toekomst voor je ziet met jouw geliefde. Wanneer je twijfelt over of jullie ideeën wel op één lijn liggen kan het prettig zijn om hier een gesprek over te starten. Zodra je erachter komt dat jullie beiden een hele andere kant op willen in het leven kan het een hoop leed schelen als je hier op tijd achter komt. 

Uiteindelijk is het in alle vijf de gevallen van belang dat je de gedachtes uitspreekt naar jouw partner toe. Samen kan je dan eventueel werken aan oplossingen of ervoor kiezen een punt achter de relatie te zetten. Wanneer je het lastig vindt om dit gesprek te starten of in de knoop zit met je eigen gedachten kan het fijn zijn hier met iemand over te praten. Bij psycholoog.nl kunnen wij jou helpen. Neem contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

 

Bron:

Podcast: "The psychology of our 20s: when it's time to walk away from a relationship"

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe vermijd je zinloze discussies in je relatie?

(16-5-2024)

Zinloze discussies komen vaak voor in relaties, maar dit is niet nodig! Lees in deze blog hoe je deze discussies vermijd. Lees verder

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Lenteschoonmaak: zo ruim jij je mentale rommel op

(13-3-2024)

Een lenteschoonmaak is de perfecte gelegenheid om je mentale rommel op te ruimen en je innerlijke balans terug te vinden! Lees verder