Tegenwoordig is er veel openbare informatie te vinden over mentale stoornissen. Dit kan ervoor zorgen dat men zelf op onderzoek gaat wanneer ze psychische klachten hebben of zich herkennen in een bepaald ziektebeeld. Je kunt op deze manier zelf een conclusie vormen en tot een diagnose komen. Maar is zo'n zelfdiagnose wel zo gunstig? In deze blog worden een aantal risico's besproken.   

Hoe werkt de zelfdiagnose van mentale stoornissen? 

Een zelfdiagnose van een mentale stoornis kan op verschillende manieren tot stand komen. Misschien loop je tegen bepaalde dingen aan of heb je psychische klachten en ga je op onderzoek uit. Door te googelen kun je op sites terecht komen die symptomen opsommen of de stoornis beschrijven.  

Daarnaast kun je deze informatie tegenkomen als je scrolt op sociale media. Er zijn veel filmpjes te vinden waarin bepaalde kenmerken of symptomen van mentale stoornissen besproken worden. Het gaat daarbij vaak om herkenbare symptomen of kenmerken.   

Tenslotte kun je bij een zelfdiagnose uitkomen door gesprekken met anderen. Wanneer je je herkent in kenmerken van depressie ga je misschien in gesprek met een bekende die deze diagnose heeft. Ook kun je over anderen uit je omgeving horen dat zij een bepaalde diagnose hebben gekregen en herken je bepaalde dingen van hen in jezelf, waardoor je je afvraagt of jij deze stoornis ook hebt.   

Wat zijn risico's van zelfdiagnose? 

Het vormen van een zelfdiagnose kan zorgen voor meer begrip, maar brengt daarentegen ook een aantal risico's met zich mee:  

  • Labels. Door alledaagse kenmerken voor jezelf te labelen als mentale stoornis kan dit de ernst ervan onnodig vergroten. Zo'n label kan ervoor zorgen dat je deze klachten echt gaat ervaren of erger worden.  
  • Zelfstigma. Diagnoses van mentale stoornissen kunnen samengaan met negatieve opvattingen of vooroordelen. Wanneer je jezelf identificeert met een bepaalde diagnose kun je deze opvattingen op jezelf gaan betrekken, wat kan zorgen voor een negatiever zelfbeeld. 
  • Zwartwit denken. Als we sommige tiktok filmpjes moeten geloven spreek je bij enkele kenmerken die passen in een bepaald beeld al van een stoornis. Dit terwijl sommige klachten of kenmerken heel normaal kunnen zijn en er dus helemaal geen sprake is van een 'stoornis'.    
  • Tunnelvisie. Door zelf op onderzoek te gaan kun je voor jezelf een bepaald beeld krijgen of in een algoritme terecht komen van een bepaalde stoornis. Echter lijken veel klachten van verschillende stoornissen op elkaar en bestaat er overlap tussen verschillende stoornissen. Misschien denk je dus wel aan een burn-out, terwijl er in werkelijkheid iets anders aan de hand is. Als je vervolgens hulp zoekt terwijl je eigenlijk een andere behandeling nodig hebt kan dat ervoor zorgen dat je klachten niet optimaal behandeld worden.  

Hoe zoek je goede hulp voor jouw klachten?  

Wanneer je jezelf afvraagt of je een psychische stoornis hebt, is het goed om bovenstaande risico's in gedachten te houden. Toch kan een zelfdiagnose ook een positief effect hebben. Zo kan de openbare informatie ervoor zorgen dat mentale gezondheid meer bespreekbaar wordt en het hebben van een mentale stoornis wordt genormaliseerd. Daarnaast kan een zelfdiagnose ervoor zorgen dat de stap kleiner wordt om professionele hulp te zoeken. Wanneer je je herkent in klachten of kenmerken die passen binnen een bepaalde stoornis, kun je hier meer informatie over lezen op betrouwbare webpagina's, bijvoorbeeld via onze klachtenpagina. Wanneer jij psychische klachten hebt en jezelf hierin herkent is het goed om hiervoor professionele hulp in te schakelen. De diagnostiek van psychische problemen is namelijk best ingewikkeld en dus is het belangrijk dat dit door iemand met de juiste kennis en ervaring gebeurt. Vervolgens kunnen jullie dan samen kijken welke behandeling of hulp het best bij jou past.  

Herken jij je in bepaalde psychische klachten en wil je hieraan werken? Psycholoog.nl kan jou hierbij helpen. Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op. Let op: wij stellen geen diagnoses. Wil je meer weten over onze werkwijze? Klik dan hier.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Welke behandelingen kunnen worden ingezet bij depressie?

(13-5-2024)

Een depressie kan een negatief effect hebben op je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om hier de best passende behandeling voor te krijgen, maar welke th… Lees verder

Wanneer verandert sporten van gezond naar ongezond?

(10-5-2024)

Hoewel sporten op zichzelf gezondheid, kan het ontwikkelen tot een ongezonde obsessie met negatieve gevolgen voor je mentale gesteldheid. Lees er hier meer over… Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder

De waarheid verhullen tijdens een intakegesprek

(23-4-2024)

Liegen tijdens een intakegesprek met een psycholoog kan gevolgen hebben voor het verdere verloop van de therapie. Maar waarom wordt er eigenlijk gelogen door cl… Lees verder