We hebben allemaal wel eens dat ene gedrag waarvan we weten dat het niet goed voor ons is. Misschien is het die zak chips voor de televisie, het uitstellen van een belangrijke taak, of het overslaan van de sportschool. Het veranderen van deze gedragspatronen kan een uitdaging zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Een krachtige tool die je hierbij kan helpen, is het stellen van doelen. Benieuwd hoe je dit het beste kan aanpakken? Lees er meer over in deze blog!  

Waarom is het stellen van doelen belangrijk? 

Een doel is een specifiek gewenste uitkomst of prestatie dat iemand nastreeft. Een doel kan betrekking hebben op verschillende aspecten van het leven, zoals persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, carrière, relaties, financiën, enzovoort. 

Het is belangrijk om doelen te stellen in ons leven. Doelen stellen geeft namelijk richting aan onze acties en biedt een duidelijk pad naar verandering. Wanneer we een concreet doel voor ogen hebben, weten we waar we naartoe werken en kunnen we onze energie en middelen effectief inzetten. Het bevordert een betere planning en organisatie voor gedragsverandering.  

Bovendien fungeren doelen als krachtige motivators. Ze geven ons iets om naar te streven en creëren een gevoel van voldoening wanneer we ze bereiken. Dit motiveert ons om door te gaan en geeft ons een gevoel van zelfvertrouwen, zelfs als het moeilijk wordt. 

Tips voor het stellen van doelen   

Effectief doelen stellen vereist een zorgvuldige benadering. Een veelgebruikte en handige methode hiervoor is de SMART-methode. Dit staat voor de volgende aspecten: 

  • Specifiek: maak je doel zo concreet en specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld, in plaats van "meer sporten", kun je stellen: "Drie keer per week een half uur wandelen". 
  • Meetbaar: zorg ervoor dat je doel meetbaar is, zodat je je voortgang kunt bijhouden. Dit helpt je gemotiveerd te blijven en eventuele aanpassingen te maken indien nodig. 
  • Acceptabel: zorg ervoor dat het doel haalbaar en acceptabel is voor jou. Het moet uitdagend genoeg zijn om je te motiveren, maar niet zo onrealistisch dat het ontmoedigend wordt. 
  • Realistisch: wees eerlijk over je capaciteiten en middelen. Stel doelen die binnen je bereik liggen en die je met de juiste inspanning kunt bereiken. 
  • Tijdgebonden: geef jezelf een deadline om je doel te bereiken. Dit helpt je gefocust te blijven en voorkomt dat je het uitstelt. 

Wat zijn veelvoorkomende valkuilen?  

Bij het stellen van doelen zijn er ook valkuilen om rekening mee te houden. Een veelvoorkomende fout is het stellen van te vage of te ambitieuze doelen. Dit kan leiden tot frustratie en demotivatie wanneer ze niet worden bereikt. Het is ook belangrijk om realistisch te blijven en niet te veel tegelijk te willen veranderen. Begin met kleine, haalbare doelen en werk van daaruit verder.  

Het belang van reflectie en bijstelling 

Tot slot is het cruciaal om regelmatig te reflecteren op je voortgang en je doelen indien nodig bij te stellen. Soms komen we onderweg obstakels tegen die we niet hadden voorzien, of merken we dat onze doelen niet meer relevant zijn. Door flexibel te zijn en bereid te zijn om onze aanpak aan te passen, vergroten we onze kans op succes. Reflectie stelt ons ook in staat om te leren van onze ervaringen en onze benadering te verbeteren voor toekomstige doelen. 

Heb je moeite met het formuleren van jouw doelen of lukt het je niet om je aan je doelen te houden? Het kan helpen om hier eens samen met een psycholoog naar te kijken. Op die manier kun je kijken wat voor jou het beste werkt en hoe je dit kan aanpakken. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen of plan een gratis adviesgesprek in.  

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

 

Bron:  

Bailey, R. R. (2017). Goal Setting and Action Planning for Health Behavior Change. American Journal of Lifestyle Medicine, 13(6), 615-618.  

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Samen sterk: het belang van acceptatie en inclusie voor autisme in onze maatschappij

(11-4-2024)

Mensen met autisme zijn erg divers, en niet iedereen vindt zijn plaats in de maatschappij. Lees er hier meer over! Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder