‘Heeft de patiënt een depressie met daarbij angstklachten, een angststoornis met daarbij stemmingsklachten, of zowel een depressie als een angststoornis?’ Er bestaan veel verschillende psychische stoornissen. Echter is het vaak lastiger om iemand te diagnosticeren met een stoornis dan vaak wordt gedacht. Symptomen van stoornissen hebben namelijk veel overlap en iemand kan ook verschillende problemen tegelijkertijd ervaren. Lees hier meer over comorbiditeit.

Wat is comorbiditeit?

Comorbiditeit betekent dat iemand twee of meer gezondheidsproblemen, aandoeningen of stoornissen te gelijk heeft. In de geestelijke gezondheidszorg gaat het dan om twee of meer psychische stoornissen. Hulpverleners zien het naast elkaar voorkomen van psychische stoornissen vaak als een teken dat sprake is van ernstige problematiek. Bij comorbiditeit is er vaak een verband tussen de verschillende stoornissen en problemen.

Een voorbeeld hiervan die vaak voorkomt is dat mensen met depressie ook last kunnen hebben van een angststoornis. ADHD komt vaak voor in combinatie met autisme. Ook kan het een combinatie zijn van mentale en lichamelijke problemen. Een depressie komt bijvoorbeeld vaak voor met somatische problemen die niet te verklaren zijn.

Interacties en complicaties

Wanneer stoornissen comorbide zijn kunnen ze elkaar beïnvloeden op manieren die de symptomen verergeren of compliceren. Iemand met zowel een depressie en een angststoornis kan een groter risico hebben op zelfbeschadiging of suïcidale gedachten dan iemand met slechts een van deze stoornissen gediagnosticeerd. Ook kunnen de stoornissen van de ene stoornis de symptomen van de andere stoornis verergeren, waardoor het lastiger is om beide stoornissen effectief te behandelen.

Diagnosticeren en behandelen

Psychische comorbiditeit kan het lastiger maken een cliënt te behandelen. Het diagnosticeren van comorbiditeit kan complex zijn vanwege overlappende symptomen en interacties tussen de verschillende stoornissen. Iemand kan bijvoorbeeld last hebben van hoofdpijn en somberheid. De hoofdpijn wordt behandeld door bijvoorbeeld een pijnstiller, maar de depressie zou het onderliggende probleem kunnen zijn waardoor het ‘echte’ probleem niet wordt aangepakt.

Het is daarom belangrijk om individueel naar een patiënt te kijken als een geheel en niet alleen naar de losse aandoeningen en klachten van de persoon. Bij Psycholoog.nl streven we er bijvoorbeeld voor om verder te kijken dan de labels van diagnoses en de nadruk te leggen op het begrijpen van iemand als individu. Bij Psycholoog.nl diagnosticeren wij daarom geen cliënten. We richten ons niet op het benoemen van iemands aandoeningen maar we concentreren ons op het begrijpen van de specifieke factoren die bijdragen aan het lijden zoals bijvoorbeeld iemands levensgeschiedenis, interpersoonlijke relaties en coping-mechanismen.

Door het vermijden van diagnoses  streven we naar een meer flexibele en inclusieve benadering ten opzichte van de mentale gezondheid. We zijn van mening dat ieder individu anders is en kampt met verschillende problemen. We leggen de nadruk op het begrijpen van individu als geheel.

Ervaar jij verschillende psychische problemen en zou je hierover willen praten met een psycholoog? Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: waarom zou je vroeg opstaan?

(5-4-2024)

Sommige beroemde en succesvolle mensen zweren erbij: vroeg opstaan. Is dit de formule voor succes en geluk? Lees in deze blog meer over de voordelen van en tips… Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is ACT?

(21-3-2024)

Wat is Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en waar kan het bij helpen? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

Hoe ontwikkel je meer discipline?

(5-3-2024)

Lees hier hoe zelfdiscipline kan helpen bij het nastreven van je doelen. Lees verder