Wat hebben Michelle Obama, Oprah Winfrey en Steve Jobs met elkaar gemeen? Ze behoren allemaal tot the 5 AM club. Oftewel, ze staan ’s ochtends erg vroeg naast hun bed. Ze beweren dat dit zorgt voor – of in elk geval bijdraagt aan – hun succes. Nu is 5 uur in de ochtend misschien wel erg vroeg, maar eerder opstaan lijkt meer dan enkel een gewoonte: het is een krachtige oefening die voordelen biedt voor je fysieke, mentale en emotionele welzijn. Hoewel het aanpassen van je slaaproutine misschien een uitdaging lijkt, zijn de voordelen van eerder dan gewoonlijk opstaan volgens velen de moeite waard. Wat zijn die voordelen van vroeg opstaan dan en hoe kun je dit toepassen in je eigen leven? Lees er in deze blog meer over.

Wat zijn de voordelen van vroeg opstaan?

  • Meer productiviteit. De ochtend is vaak een rustige en ongestoorde periode waarin je je kunt concentreren op belangrijke taken zonder afleiding. Dit kan leiden tot een verhoogde productiviteit gedurende de dag. Misschien heb je het meest belangrijke (of vervelende) taakje al gedaan wat je de rest van de dag een fijn gevoel geeft.

  • Tijd voor zelfzorg. Het is niet uitzonderlijk om je na een werkdag moe en uitgeblust te voelen, waardoor je wellicht weinig energie overhoudt om bezig te gaan met sporten of hobby’s. Vroeg opstaan geeft je de mogelijkheid om tijd te besteden aan zelfzorgactiviteiten zoals meditatie, lichaamsbeweging en gezond ontbijten.

  • Je bent scherper. Na een goede nachtrust zijn je hersenen vaak op hun scherpst in de vroege ochtenduren, waardoor het een ideaal moment is voor cognitieve taken zoals studeren, lezen of creatief werk.

  • Beter emotioneel welzijn. Een rustige en gestructureerde start van de dag kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van controle en welzijn te bevorderen, wat een positieve invloed heeft op je stemming en zorgt voor meer veerkracht gedurende de dag.

  • Minder stress. Als je te laat bent opgestaan, moet haasten om je kinderen op tijd naar school te brengen en zelf op tijd op je werk te komen, dan ben je al gestrest voordat je op je werk aankomt. Dit heeft weer invloed op de rest van je (werk)dag. Als je in de ochtend voldoende tijd hebt en niet hoeft te haasten, heeft dit een positieve impact op de rest van je dag.

Hoe kun je beginnen met eerder opstaan?

Hieronder vind je vijf tips om je te helpen bij vervroegen van je wekker.

  1. Stel (realistische) doelen en begin in kleine stappen. Begin met het stellen van haalbare doelen voor het tijdstip waarop je wilt opstaan en werk geleidelijk toe naar het vervroegen van je wekker. Forceer jezelf niet om van de ene op de andere dag een vroege vogel te worden.

  2. Creëer een aantrekkelijke ochtendroutine. Maak je ochtenden aantrekkelijk door activiteiten op te nemen die je leuk vindt, zoals het lezen van een goed boek, genieten van een rustige kop koffie, of een korte meditatie of yoga-oefening. Als je er een beetje naar uitkijkt, wordt het wat gemakkelijker om je bed te verlaten.

  3. Zorg voor een goede slaaphygiëne. Zorg voor een goede nachtrust door een consistent slaapschema aan te houden, elektronische apparaten uit te schakelen voor het slapengaan en een comfortabele slaapomgeving te creëren. Eerder opstaan betekent automatisch dat je eerder naar bed zal moeten gaan om voldoende te slapen.

  4. Beloon jezelf. Beloon jezelf voor het opstaan op het door jou gewenste tijdstip door iets leuks te doen of te kijken, het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek of het geven van een kleine traktatie aan jezelf.

  5. Blijf volhouden. Verwacht dat er moeilijke dagen zullen zijn waarop het verleidelijk is om te blijven liggen, maar blijf vasthouden aan je ochtendroutine en herinner jezelf aan de voordelen die vroeg opstaan jou kan bieden.

Vroeg opstaan is dus meer dan alleen een praktische gewoonte: het is een levensstijlkeuze die je kan helpen om je dag met een gevoel van rust en energie te beginnen. Het kan je helpen om de (werk)dag met minder stress te starten. Behoor jij binnenkort ook tot the 5 AM (of 6 of 7 AM) club

Ervaar jij wel stressklachten of wil je hulp bij andere klachten? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is ACT?

(21-3-2024)

Wat is Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en waar kan het bij helpen? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

Hoe ontwikkel je meer discipline?

(5-3-2024)

Lees hier hoe zelfdiscipline kan helpen bij het nastreven van je doelen. Lees verder