Verdriet in het kort

Verdriet zorgt ervoor dat je je somber of ongelukkig voelt. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar soms is er niet echt een duidelijke reden. Het kost tijd om verdriet te verwerken.  

Wat is verdriet?

Verdriet is een negatieve emotie, die veel mensen weleens ervaren. Je kan je dan somber, eenzaam, ongelukkig of depressief voelen. Verdriet kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare of liefdesverdriet. Toch kun je je ook weleens verdrietig voelen, zonder dat je precies weet waar dit door komt. Het gevoel van verdriet kan kort of lang duren, maar gaat eigenlijk altijd weer over. Het kost dan vooral tijd om dit voor elkaar te krijgen. Wanneer dit maar niet lijkt te gebeuren of het verdriet geen oorzaak lijkt te hebben, kan er sprake zijn van een depressie. Als dit het geval is, kunnen professionals van psycholoog.nl je hiermee helpen.

Wat zijn kenmerken van verdriet?

Verdriet kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je veel moet huilen, of sneller moet huilen om kleinere dingen. Je kan niet lekker in je vel zitten, of minder energie hebben voor dingen. Sommige mensen zien de wereld door een negatieve bril wanneer ze zich somber voelen. Verdriet kan je ook angstig maken, bijvoorbeeld voor de toekomst.  

Wat zijn tips om met verdriet om te gaan?

Over het algemeen geldt dat het vooral belangrijk is om de tijd te nemen om je verdriet te verwerken. Dit kan soms lang duren. Verder zijn er een aantal dingen die je kunt doen om met je verdriet om te gaan: 

  • Praat over je verdriet met anderen, zoals vrienden, familie of andere mensen die je vertrouwt.  
  • Schaam je niet voor je gevoel, iedereen weet hoe het is om verdrietig te zijn.    
  • Ga iets doen wat je leuk vindt, en voor afleiding kan zorgen. Zo kan het bijvoorbeeld fijn zijn om te wandelen, sporten of lezen.  
  • Onthoud dat verdriet altijd over gaat, ook al lijkt dat nu misschien niet zo.