Wat zijn levensvragen/zingeving?

Zingeving gaat over de betekenis die je verleent aan jouw leven en gebeurtenissen die zich daarin voordoen. Zingeving maakt dat je voelt dat jouw leven en wat jij doet, ertoe doet. Dat het betekenisvol is en van waarde is. Veel mensen ervaren dit gevoel niet. En dat leidt vaak tot grote vragen. Dit kunnen vragen zijn over jouw verleden, de situatie waar je nu in zit of waar je uiteindelijk naartoe wilt. Maar soms ligt het antwoord voor bepaalde levensvragen niet zo voor de hand en kun je je afvragen: “heeft het leven wel echt zin?” Levensvragen die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: 

  • Wat wil ik eigenlijk met mijn leven?
  • Waarom ben ik niet gelukkig? 
  • Wat maakt mijn leven de moeite waard? 
  • Hoe ontdek ik wie ik ben en wat bij mij past? 
  • Hoe ben ik in deze sleur beland en hoe kom ik eruit? 

Het is niet altijd gemakkelijk om jouw plek in het leven en de maatschappij te vinden. Veel mensen bevinden zich op een pad waar ze eigenlijk ongelukkig van worden of weten niet goed wie ze zijn of willen zijn. Dit kan tot uiting komen in verschillende levensfasen en is zeker niet voorbehouden aan jongvolwassenen. Soms doen zich gebeurtenissen in je leven voor die de status quo op zijn kop zetten of je tot nadenken over jouw leven aanzetten. Een gebrek aan zingeving en richting kan zorgen voor verveling, geen doel voor ogen hebben of een gebrek aan motivatie en energie. Ook kan het leiden tot gevoelens van onzekerheid, depressiviteit en angst. 
 

Waarom is zingeving belangrijk?

Vaak gaan mensen nadenken over levensvragen als ze niet genoeg zingeving uit het leven halen of een directe aanleiding hebben om over hun levens na te denken. Het verlies van een geliefde of van een baan kan ertoe leiden dat je zaken in een ander perspectief gaat zien en er vragen of twijfels ontstaan. Soms is het ook juist een langzame opbouw van onvrede over het leven dat je leidt. Er kunnen allerlei oorzaken zijn. Hoe dan ook ben je nu op een punt beland dat je het even niet meer weet, of dat nou een gevolg is van eigen keuzes of gebeurtenissen die buiten je controle lagen.  

Wanneer hulp zoeken?

Het is heel normaal om tegen grote vragen aan te lopen over jezelf en over het leven. We krijgen hier allemaal in meer of mindere mate mee te maken. Wanneer je merkt hier echt in vast te lopen en zelf niet meer goed te weten hoe verder, dan kan het fijn zijn om hier eens met iemand over te gaan praten. Een psycholoog of coach kan je helpen om helderheid te krijgen in je gedachten en worstelingen en te onderzoeken wat belangrijk voor je is. Zo krijg je weer wat meer grip en richting in jouw leven. 

Leefstijl en gewoonten

Leefstijl en gewoonten

Pesten

Pesten

Schulden

Schulden

Wil je meer weten? Lees meer over deze klacht in onze artikelen

Blog “Ik voel me slecht, maar weet niet waarom” Wat kun je doen?

“Ik voel me slecht, maar weet niet waarom” Wat kun je doen?

Soms voel je je slecht, maar weet je niet precies waarom. Dit kan erg vervelend zijn. In deze blog lees je wat je hier aan kan doen! Lees verder

Blog Week van de werkstress: hoe ga je om met stress?

Week van de werkstress: hoe ga je om met stress?

Het is de week van de werkstress. Hoe ga je om met stress op je werk? Lees verder

Blog Week van de werkstress: Hoe houd jij je organisatie mentaal sterk?

Week van de werkstress: Hoe houd jij je organisatie mentaal sterk?

Werkstress komt in erg veel organisaties voor. Als werkgever kun je hier gelukkig wel wat aan doen! Lees verder

Blog Week van de werkstress: hoe herken je signalen van werkstress?

Week van de werkstress: hoe herken je signalen van werkstress?

Werkstress: Een van de meest voorkomende varianten van stress. Maar wat zijn eigenlijk de signalen van werkstress? Lees het hier! Lees verder