Het kan tegenwoordig best lastig zijn om de juiste hulp te vinden. Er zijn veel verschillende soorten hulp die soms lastig uit elkaar te houden zijn. In deze blog wordt uitleg gegeven over het verschil tussen een coach en een psycholoog. Verder wordt er uitleg gegeven over verschillende soorten psychologen.  

Wat is een psycholoog?  

Een psycholoog is iemand die zich voornamelijk bezighoudt met de geestelijke gezondheid van mensen. De titel van psycholoog is niet beschermd. Dit betekent dat in principe iedereen zich een psycholoog kan noemen. Om de kwaliteit van de zorg te waarborgen zijn er verenigingen waar een psycholoog zich bij kan aanmelden. Deze verenigingen hebben aanmeldvoorwaarden zoals bijvoorbeeld een opleiding en praktijkervaring. De beroepsvereniging voor psychologen heet de BIG. 

In de praktijk zijn er meerdere soorten psychologen. Hieronder staan een aantal voorbeelden: 

  • Een toegepaste psycholoog is HBO geschoold en houdt zich bezig met coachen, HR-taken of onderwijsbegeleiding. Zij kunnen zich niet aansluiten bij de BIG.  
  • Een basispsycholoog heeft een afgeronde master psychologie. Hiermee kan er geen BIG registratie worden aangevraagd, maar wel andere registraties om de kwaliteit te waarborgen, zoals die van het NIP. 
  • Een gezondheidzorgpyscholoog (GZ-psycholoog) heeft na de master een opleiding gevolgd tot generalist. Deze psycholoog mag zich hoofdbehandelaar noemen en wordt vaak door zorgverzekeraars vergoed. Deze psycholoog mag diagnoses stellen en staat geregistreerd in het BIG-register. 
  • Een klinisch psycholoog heeft na de GZ-opleiding nog een opleiding gevolgd tot specialist. Ze behandelen doorgaans meer complexe problematiek en zijn opgenomen in het BIG-register. 

Wat is een coach?  

Een coach is iemand die jou kan helpen jezelf te ontwikkelen en heeft vaak een bredere focus dan een psycholoog. Vragen waar een coach je bij kan helpen zijn bijvoorbeeld: hoe haal ik meer geluk uit het leven? Of hoe ervaar ik minder stress? De titel van coach is niet beschermd. Iedereen mag zich dus coach noemen. Er is een beroepsvereniging waar een coach zich bij kan aansluiten om de kwaliteit van het beroep te waarborgen. Deze vereniging heet de NOBCO. Je hoeft niet altijd psychische klachten te ervaren om een traject te starten met een coach.  

Wat is het verschil in werkwijze en opleiding?  

Er zijn een aantal verschillen tussen psychologen en coaches in de werkwijze en opleiding. Eerder in deze blog is te lezen dat psychologen verschillende soorten opleidingen kunnen doen om hun specialismes uit te breiden. 

Psychologen zijn meestal universitair geschoold. Ze hebben een bachelor psychologie gevolg die vaak gevolgd wordt door een masteropleiding. De meeste psychologen houden zich bezig met psychische problemen. Enkele psychologen houden zich bezig met wetenschappelijk onderzoek of zijn werkzaam in andere werkvelden. Een coach heeft een hbo-opleiding gevolgd of een cursus gedaan.  

Psychologen richten zich vaker op het ontstaan van jouw klachten. Dit is vooral van belang als de klachten complexer zijn en blijvende verandering wenselijk is. Psychologen werken voornamelijk met wetenschappelijk onderbouwde methoden en technieken. Coaches richten zich vaker op de toekomst en wat je wil bereiken. Een coach is vooral gericht op je persoonlijke ontwikkeling. Er zijn ook psychologen die deze benadering deels toepassen. Dit heet de oplossingsgerichte aanpak. 

Sommige psychologen leveren zorg die onder de basisverzekering valt. Er zijn ook psychologische behandelingen die onder de aanvullende verzekering vallen. Coaches worden slechts in enkele gevallen vergoed door de aanvullende verzekering. Andere keren zal je de behandeling dus zelf moeten betalen.  

Bij Psycholoog.nl leveren we onverzekerde zorg. Meer informatie over onverzekerde zorg lees je hier. Onze psycholoog is basispsycholoog en is aangesloten bij de beroepsvereniging. Meer informatie over onze psycholoog lees je hier. Wil je graag in gesprek met onze psycholoog? Plan een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder