Slaapproblemen in het kort

  • Slaapproblemen kunnen een rol spelen in het ontwikkelen van psychische problemen 
  • Psychische problemen zoals depressieve klachten, stress en angst kunnen ook de oorzaak zijn van slaapproblemen. 
  • De volgende slaapproblemen worden in het DSM-5 beschreven: insomnia, hypersomnia, narcolepsie en parasomnia. 

Wat zijn slaapproblemen?

Veel mensen hebben last van slaapproblemen. Ze slapen slecht doordat ze niet in slaap kunnen vallen, of vaak ’s nachts wakker worden en dan moeite hebben met weer in slaapvallen. Of ze worden ‘s ochtends veel te vroeg wakker. Sommige mensen voelen zich de hele dag moe en slaperig, ook als zij lang geslapen hebben. Soms is er een duidelijke aanleiding. De nacht voorafgaand aan een sollicitatiegesprek niet kunnen slapen, is heel normaal. Wanneer slaapproblemen echter verergeren, kan dit overgaan naar een slaapstoornis.

Een verstoring van het slaapritme kan samengaan met depressieve klachten, angst of cognitieve klachten, zoals concentratieproblemen. Ook kunnen slaapproblemen de directe oorzaak zijn van psychische problemen. Te veel slapen kan bijdragen aan gevoelens van depressiviteit. Te weinig of niet slapen kan een manie of psychose uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Slapeloosheid kan leiden tot verslaving aan slaap- en kalmeringsmiddelen, maar ook aan alcohol (het ‘slaapmutsje’). Daarom is het belangrijk om slaapproblemen in een vroeg stadium te behandelen. 

Wat zijn oorzaken van slecht slapen en vermoeidheid?

Depressieve klachten, angst en stress kunnen ook onderliggend zijn aan slaapproblemen. Daarnaast kunnen bepaalde lichamelijke klachten slaapproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan pijn of aanhoudende jeuk. Ook hormonale aandoeningen, alcoholgebruik, slaapapneu of externe oorzaken, zoals geluidsoverlast, lichthinder of een oncomfortabele slaapplek kunnen slaapproblemen verergeren.  

Wanneer hulp zoeken?

Wanneer je al enkele maanden aanhoudend last hebt van slaapproblemen en het jouw dagelijks leven sterk belemmert, kan het verstandig hier hulp bij te zoeken. Bespreek je klachten met jouw huisarts. Is er geen duidelijke lichamelijke oorzaak? Samen met een psycholoog kun je op zoek gaan naar handvatten die jou kunnen helpen om je slaap te verbeteren. 

Hoe zit het precies met stoornissen beschreven in de DSM-5?

Wanneer jij verzekerde zorg krijgt (zorg die valt onder de basisverzekering) is een van de voorwaarden dat er een DSM-stoornis wordt vastgesteld. De DSM-5 is het handboek voor de classificatie van psychische stoornissen. In de DSM-5 zijn meerdere classificaties opgenomen die met slaapproblemen te maken hebben. Onderaan de pagina vind je de verschillende classificaties.

Let op: de DSM-5 is geen diagnostisch middel. Het vertelt niets over het waarom van de klachten; het is enkel een systeem om klachten te categoriseren. Wil je meer weten over de DSM-5? Kijk dan hier.

Hoe kan Psycholoog.nl hierbij helpen?

Psycholoog.nl biedt onverzekerde zorg en werkt niet met stoornissen. We luisteren naar jouw verhaal en leveren daar maatwerk bij. Een label als 'stoornis' vinden we daar niet helpend bij. Lees meer over onze visie op zorg. Wij geven behandelingen via een online verbinding met onze psychologen. Je kunt bij ons terecht wanneer je last hebt van milde mentale klachten, waaronder slaapproblematiek. Loop je tegen mentale klachten aan, maar lukt het nog wel redelijk om je dagelijkse bezigheden en verantwoordelijkheden te doen? Dan kunnen wij je waarschijnlijk verder helpen.

Tijdens het adviesgesprek luisteren wij naar jouw verhaal en jouw hulpvraag. Het adviesgesprek is gratis en geheel vrijblijvend. We beoordelen of wij jou de passende hulp kunnen bieden. Vervolgens kan je binnen een week bij één van onze psychologen terecht. Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op en ons aanmeldteam bespreekt met jou de mogelijkheden.  

Veelgestelde vragen

Nee wij schrijven geen medicijnen voor. Wij van Psycholoog.nl geloven in persoonlijk passende zorg die aansluit op wat jij nodig hebt. 

Ja, je kunt met jouw slaapproblemen terecht bij Psycholoog.nl. Het ligt er wel aan hoe de problemen tot stand komen en welke gevolgen de slaapproblemen hebben. Om een beter beeld te krijgen van jouw situatie vragen we je om contact op te nemen met ons aanmeldteam of een adviesgesprek in te plannen.

Dit is afhankelijk van de situatie en de oorzaak van de slaapproblemen. Als slaapproblemen veroorzaakt worden door stemmingsklachten is vaak een andere aanpak nodig dan wanneer dit door stress is. In een adviesgesprek kun je jouw klachten bespreken met ons aanmeldteam en kijken jullie samen welke hulp het beste bij jou past. 

Hypersomnia

Hypersomnia

Insomnia

Insomnia

Narcolepsie

Narcolepsie

Wil je meer weten? Lees meer over deze klacht in onze artikelen

Sluimerende burn-out: waarom je je uitgeput voelt zonder te veel werkdruk

(8-10-2024)

Een sluimerende burn-out is een vorm van uitputting die zich kan voordoen zonder dat er een direct verband is met hoge werkdruk. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

De impact van een burn-out bij jongeren: de prestatiegeneratie in crisistijd

(16-9-2024)

Economische onzekerheden zorgen voor een extra druk op de mentale gezondheid van jongeren. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder