In de vorige blog heb je kunnen lezen over defusie. Dat is een onderdeel van ACT. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) richt zich op zes kernprocessen/-vaardigheden die zijn ontworpen om je te helpen een betekenisvoller en mogelijk meer vervullend leven te leiden. Een ander onderdeel van ACT is acceptatie. In deze blog gaan we dieper in op wat acceptatie in de context van ACT betekent, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt toepassen om je leven te verbeteren.

Wat is acceptatie?

In de context van ACT betekent acceptatie niet per se dat je je berust in je lot of passief alles over je heen laat komen. Het gaat om het actief en bewust kiezen om ruimte te maken voor onaangename gedachten, gevoelens en ervaringen zonder ze te vermijden, te controleren of te onderdrukken. Acceptatie houdt in dat je bereid bent om alles wat bij het menselijke leven hoort te omarmen, inclusief het ongemak dat daar (soms) bij hoort.

Waarom is acceptatie belangrijk?

Het menselijk leven is onvermijdelijk gevuld met pijn en ongemak. Pogingen om deze ervaringen te vermijden of te beheersen kunnen - paradoxaal genoeg - leiden tot meer lijden. Door acceptatie kun je leren om met deze ervaringen om te gaan zonder dat ze je leven volledig beheersen. Dit leidt tot meer psychologische flexibiliteit en veerkracht, zelfs wanneer je moeilijke emoties of gedachten ervaart.

Hoe werkt acceptatie?

Acceptatie werkt door (negatieve) gedachten en gevoelens niet als vijanden te zien die moeten worden bestreden, maar als natuurlijke en tijdelijke gebeurtenissen die deel uitmaken van het leven. Onderstaand lees je een aantal voorbeeldtechnieken die je hierbij zouden kunnen helpen.

  • Mindfulness. Mindfulness kan helpen om volledig aanwezig te zijn in het moment en je gedachten en gevoelens zonder oordeel te observeren. Dit stimuleert acceptatie doordat je leert om gedachten en gevoelens te zien zonder erdoor meegesleept te worden.
  • Zelfcompassie. We zijn vaak strenger voor onszelf dan voor een goede vriend of fijn familielid. Zelfcompassie betekent dat je jezelf met dezelfde vriendelijkheid en begrip behandelt als dat je met hen zou doen.
  • Exposure. Door jezelf geleidelijk bloot te stellen aan situaties of gedachten die je liever vermijdt, kun je leren dat je dit kunt verdragen zonder ze te hoeven vermijden of beheersen.

Hoe ga je aan de slag met acceptatie?

  1. Herkennen van vermijding. De eerste stap naar acceptatie is herkennen wanneer je probeert om pijnlijke gedachten en gevoelens te vermijden of te beheersen. Dit kan subtiel zijn, zoals jezelf afleiden met sociale media, of meer voor de hand liggend, zoals het vermijden van bepaalde situaties.
  2. Openstellen voor ervaringen. In plaats van je te verzetten tegen onaangename ervaringen, probeer je je ervoor open te stellen. Dit betekent dat je bereid bent om ze te voelen zonder ze te beoordelen of te proberen ze weg te duwen.
  3. Handelen naar je waarden. Acceptatie stelt je in staat om te handelen in overeenstemming met je waarden, zelfs wanneer je ongemak ervaart. Vraag jezelf af: ‘Wat is belangrijk voor mij?’ en richt je gedrag daarop, ongeacht de aanwezigheid van negatieve gedachten of gevoelens. Aan het onderdeel waarden zal een volgende blog worden gewijd.

Voorbeelden van acceptatie

Stel je voor dat je last hebt van angst in sociale situaties en je vermijdt die situaties uit angst voor afwijzing of vernedering. Acceptatie betekent dat je erkent dat deze angst er is, maar dat je toch kiest om naar een sociale bijeenkomst te gaan omdat vriendschappen en sociale connecties belangrijk voor je zijn.

Bij chronische pijn is het verleidelijk om constant te vechten tegen de pijn of te hopen op een wondermiddel. Acceptatie betekent dat je de pijn erkent en ruimte maakt voor deze ervaring, terwijl je je blijft richten op de activiteiten en relaties die je leven betekenis geven.

Conclusie

Acceptatie is een onderdeel van ACT die je kan helpen om te stoppen met het vermijden van (onvermijdelijke) negatieve gedachten en gevoelens. Door hiermee te oefenen kun je leren hoe deze gedachten en gevoelens je leven minder kunnen beheersen.

Welke gedachten of gevoelens probeer jij te vermijden of te beheersen? Hoe zou je leven veranderen als je deze ervaringen zou accepteren in plaats van ze te vermijden?

Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Heb je vragen? Neem gerust contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Ziekteverzuim en stress: een probleem op de werkvloer

(27-9-2024)

Verzuim door stress op de werkvloer is een groeiend probleem. Welke factoren liggen hieraan ten grondslag? Lees het hier! Lees verder

Wat zijn de psychologische voordelen van journaling?

(28-8-2024)

Ontdek hoe het bijhouden van een dagboek je mentale welzijn kan versterken. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder

Tips: hoe beoefen je zelfcompassie?

(20-8-2024)

Leer jezelf met vriendelijkheid en begrip te behandelen, zelfs op de moeilijkste momenten. Lees verder