In een tijd waarin stress, angst en onzekerheid zeer aanwezig zijn, is het vinden van effectieve manieren om met de uitdagingen van het leven om te gaan cruciaal voor je mentale welzijn. Een benadering die de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen, is de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). ACT is een vorm van gedragstherapie die je aanmoedigt om jouw gedachten, gevoelens en obstakels in het leven te omarmen terwijl je je committeert aan acties die in lijn zijn met jouw waarden. Ben je benieuwd waar ACT allemaal om draait en hoe het je kan helpen om een ​​meer vervuld leven te leiden? Lees dan verder.

Wat is ACT?

ACT is gebaseerd op het idee dat tegenslagen en vervelende ervaringen een normaal onderdeel zijn van het leven en dat proberen om pijnlijke gedachten en emoties te vermijden of te controleren vaak leidt tot meer ellende. In plaats van te vechten tegen deze innerlijke strijd, nodigt ACT je uit om ze volledig te accepteren, zonder oordeel of weerstand. Deze acceptatie stelt je vervolgens in staat om ruimte te creëren voor groei en verandering.

Centraal in ACT staat het concept van mindfulness, wat inhoudt dat je aanwezig bent in het moment en je jouw gedachten en gevoelens met openheid en nieuwsgierigheid kunt observeren. Door mindfulnessvaardigheden aan te leren, kun je meer bewustzijn creëren voor je innerlijke ervaringen en leren er op meer helpende manieren op te reageren.

Uit welke onderdelen bestaat ACT?

ACT richt zich op zes kernprocessen/-vaardigheden die zijn ontworpen om je te helpen een betekenisvoller en mogelijk meer vervullend leven te leiden:

  • Defusie: Dit proces houdt in dat je leert je gedachten te observeren zonder erin verstrikt te raken. Door afstand te nemen van jouw gedachten, kun je hun impact op emoties en gedragingen verminderen.

  • Acceptatie: Acceptatie in ACT verwijst naar ruimte maken voor ongemakkelijke emoties en sensaties, in plaats van ze te vermijden of te onderdrukken. Wanneer je je ervaringen zonder oordeel accepteert, kun je jezelf bevrijden van de strijd tegen hen.

  • Hier en nu: Mindfulness speelt een centrale rol in ACT en moedigt aan om volledig betrokken te zijn bij het huidige moment. Door je te richten op wat er nu gebeurt, kun je je losmaken van zorgen over het verleden of de toekomst en het leven meer volledig ervaren.

  • Het zelf: Dit proces houdt in dat je erkent dat je niet wordt gedefinieerd door je gedachten, gevoelens of ervaringen. In plaats daarvan zijn we de waarnemer van deze fenomenen en dus in staat om te kiezen hoe je erop reageert.

  • Waarden: ACT moedigt je aan om je kernwaarden te identificeren - de kwaliteiten en principes die jouw leven betekenis en doel geven. Door te verduidelijken wat echt belangrijk voor je is, kun je beslissingen nemen die in overeenstemming zijn met jouw eigen waarden.

  • Toegewijd handelen: Het laatste kernproces van ACT houdt in dat je actie onderneemt in overeenstemming met jouw waarden, zelfs in aanwezigheid van ongemak of onzekerheid. Door je te committeren aan betekenisvolle doelen en stappen te nemen om ze te bereiken, kan je een leven creëren dat rijk en vervullend is.

Wat zijn de voordelen van ACT?

ACT is effectief gebleken bij het behandelen van een breed scala aan psychologische problemen, waaronder angst, depressie, chronische pijn en verslaving. Door te leren hoe je op een meer adaptieve manier met je gedachten en emoties kunt omgaan, kan ACT je helpen los te breken van (vermijdings)patronen en met meer veerkracht en vitaliteit te leven.

Bovendien gaat ACT niet alleen over het verminderen van symptomen; het gaat erom je te helpen een leven te creëren dat rijk en betekenisvol is. Door mindfulness, acceptatie en toewijding na te streven, kun je veerkracht opbouwen en een leven nastreven dat in harmonie is met jouw diepste verlangens.

ACT kan een krachtig kader bieden om de uitdagingen van het leven met meer gemak te kunnen accepteren en aan te kunnen. Of je nu worstelt met angst, depressie of simpelweg op zoek bent naar meer vervulling en doel, ACT kan waardevolle tools en inzichten bieden om je te ondersteunen.

Ben je benieuwd of ACT iets voor jou kan zijn? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Bron:

Jansen, G., Batink, T. (2018). Time to ACT! het basisboek voor professionals. Nederland: Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: waarom zou je vroeg opstaan?

(5-4-2024)

Sommige beroemde en succesvolle mensen zweren erbij: vroeg opstaan. Is dit de formule voor succes en geluk? Lees in deze blog meer over de voordelen van en tips… Lees verder

Hoe ontwikkel je meer discipline?

(1-1-0001)

Lees hier hoe zelfdiscipline kan helpen bij het nastreven van je doelen. Lees verder