Psychotherapie is een behandeling waarbij je met jouw therapeut in gesprek gaat, om er zo achter te komen wat jouw klachten zou kunnen veroorzaken en wat hierbij zou kunnen helpen. 

Wat is psychotherapie? 

Psychotherapie is een behandeling waarbij de therapeut verschillende psychologische technieken kan inzetten, zoals cognitieve gedragstherapieEMDR of schematherapie. De therapie vindt vaak plaats in gespreksvorm. Tijdens psychotherapie ga je regelmatig met een psychotherapeut in gesprek over jezelf en wat je dwarszit. Niet iedereen mag zich ‘psychotherapeut’ noemen in Nederland. Daarvoor moet je een 4-jarige postmasteropleiding hebben gevolgd (psychotherapie) en je houden aan een speciale beroepscode. De registraties zijn te vinden in het BIG-register (register van de Rijksoverheid). 

Vind hier een psychotherapeut voor jou. 

Of leest eerst verder. 

Wat is je hulpvraag?

Allereerst gaat de psychotherapeut met je op zoek naar je hulpvraag. In de ‘ideale wereld’ is die snel duidelijk. Je voelt je bijvoorbeeld somber. Als je na drie therapiesessies merkt dat het plezier weer terugkomt, weet je dat je de goede kant op gaat. Ga zo door. 

Vaak is de hulpvraag echter niet meteen duidelijk. Je hebt bijvoorbeeld een probleem maar het ligt niet alleen aan jezelf. Denk aan een relatieprobleem. Daar zijn altijd twee mensen bij betrokken. Toch wil je een oplossing. Het kan ook zijn dat je niet precies weet wat er met je aan de hand is. Daarvoor ga je juist naar een psychotherapeut. Deze is opgeleid om klachten van meerdere kanten te belichten en dieper op je leven in te gaan. Als je wordt doorverwezen, bijvoorbeeld door je werk, je school of een andere instantie, weet je misschien ook niet zo goed wat je hulpvraag is. Anderen bepalen dan dat je hulp nodig hebt. In zulke gevallen zal een psychotherapeut met jou verkennen of er een hulpvraag is. Samen besluiten jullie vervolgens wat je eraan kan doen. Daarna begint pas de ‘echte’ therapie. 

Psychotherapie: een veilige setting 

Tijdens psychotherapie stelt een psychotherapeut zich open op, zodat er wederzijds vertrouwen ontstaat. Zo is het makkelijker om persoonlijke gebeurtenissen en emoties op tafel te leggen. De relatie met een therapeut is anders dan die met een vriend of vriendin. In ‘het normale leven’ verwachten mensen vaak iets terug voor hulp. Jij helpt mij, dan help ik jou. Tijdens psychotherapie krijg je hulp. Een therapeut verwacht niks terug. Je kunt dus met een gerust hart werken aan verandering. 

Deze veilige setting is kenmerkend voor psychotherapie. Je bent voor even weg uit het ‘gewone leven’. De meningen van anderen doen er even niet toe. In alle rust kun je werken aan jouw klachten. De relatie tussen jou en de psycholoog is daarin erg belangrijk. Een goede therapeutische relatie bevordert het effect van de behandeling. 

De oorzaken van je klachten 

Een psychotherapeut zoekt naar verklaringen van klachten. Hoe komt het dat je last hebt van somberheid, angst of stress? Door goed naar je te luisteren ontstaat een beeld van de situatie. Jullie bespreken samen de oorzaak van de problemen. Doordat je weet waar je klachten vandaan komen, zie je beter de mogelijkheden om te veranderen. Via een bepaalde methodes zoals cognitieve gedragstherapieEMDR of schematherapie werken jullie vervolgens samen aan een oplossing. 

Vind hier een psychotherapeut in de buurt. 

Joris van Essen, Psycholoog.nl

Joris van Essen
Psycholoog.nl

Online psycholoog

 

Emre Özkuzugüdenli, LifEm Psychologie & Acupunctuur

Emre Özkuzugüdenli
LifEm Psychologie & Acupunctuur

Rotterdam

 

Alexander Verbree, Psycholoog Nieuw-Vennep

Alexander Verbree
Psycholoog Nieuw-Vennep

Nieuw-Vennep

 

Bart Pieters, Pieters Consult

Bart Pieters
Pieters Consult

Woerden