Je zit niet lekker in je vel en je hoofd loopt over met allemaal negatieve gedachten en conclusies. Hierdoor voel je je alleen maar slechter en de negativiteit krijgt de overhand. Cognitieve gedragstherapie kan je helpen om negatieve gedachten, gevoelens en gedragingen om te zetten naar iets dat helpt in plaats van schaadt.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een veelgebruikte psychologische behandeling, die erg effectief is gebleken bij het behandelen van uiteenlopende problemen. Cognitieve gedragstherapeuten richten zich op de wisselwerking tussen je gedachten (cognities) en je gedrag. Deze behandeling gaat ervan uit dat wat je denkt, voelt en doet elkaar beïnvloedt. Gedachten en interpretaties geven je een bepaald gevoel, wat je weer kan aanzetten tot acties die daarbij passen. 

CGT is een wetenschappelijk onderbouwde behandeling die kan helpen bij onder andere angst, paniek, slaapproblemen en depressie. Motivatie is wel een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle behandeling, omdat je naast de therapiesessies ook thuis oefeningen gaat doen. Je moet gemotiveerd zijn om kritisch naar je automatische gedrag en gedachten te kijken.

Lees hier meer over veelvoorkomende klachten.

Automatische gedachten

We denken eigenlijk de hele dag door, zonder dat we deze gedachten bewust opmerken. Toch hebben deze onbewuste gedachten een sterke invloed op ons gevoel. Vaak wordt ons gevoel bepaald door herinneringen van vroeger, fantasieën, en door opvattingen over bepaalde dingen. Ook je zelfbeeld is van invloed op je cognities. 

Wanneer je veel negatieve gedachten hebt, kun je gebeurtenissen in je leven negatief gaan interpreteren. Wanneer je bijvoorbeeld ontevreden bent over jezelf, ga je alles met die blik zien. Als een bekende je geen gedag zegt op straat, denk je al snel dat óók hij jou niet aardig vindt. In werkelijkheid zag diegene je niet, anders had hij zeker een praatje gemaakt. Negatieve gedachten kunnen je dagelijkse functioneren ernstig belemmeren, en houden problemen ook in stand. Je kunt situaties gaan vermijden, boos worden, of last krijgen van angst of een depressie

Cognitieve gedragstherapie: de 5-G’s 

Cognitieve gedragstherapie is er vooral op gericht om problematische gedachten om te zetten in helpende gedachten. Tijdens cognitieve gedragstherapie wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘G-schema’, oftewel de 5 G’s: 

Gebeurtenis  >  Gedachten  >  Gevoelens  >  Gedrag  >  Gevolg 

Dit G-schema wordt gebruikt om te achterhalen waar je gedrag vandaan komt. Gedrag is namelijk vaak een reactie op een bepaalde gebeurtenis, die gedachten en gevoelens bij je teweeg brachten. De volgorde kan ook anders zijn; soms begint het met een gevoel, waar je vervolgens over na gaat denken. Of doe je iets waar je je vervolgens heel naar over voelt.

Als eerste leer je tijdens de therapie je bewust te worden van je gedachten en denkpatronen, en waar deze vandaan komen. Vervolgens leer je in de therapie hoe je je interpretaties op een positieve manier kunt beïnvloeden. Je leert op een andere manier naar gebeurtenissen en naar jezelf te kijken. Je krijgt meer grip op je gedachten en gedrag, waardoor je je beter gaat voelen.

Wil jij aan de slag met jouw gevoelens, gedachten en gedrag? 

Bij Psycholoog.nl kun je terecht voor CGT. Lees hier meer over de psycholoog die jou kan helpen.

Eerst wat meer lezen over hoe Psycholoog.nl precies werkt? Lees hier meer over onze werkwijze.

Meer lezen over andere behandelmethoden? Ga terug naar het overzicht.

Veelgestelde vragen

Als dit het geval is raden wij aan contact met ons op te nemen. Op deze manier kunnen wij jouw hulpvraag helder krijgen en wellicht passende zorg bieden. Dit kan door een adviesgesprek in te plannen of door direct contact met ons op te nemen. 

Ja, onze psycholoog is gespecialiseerd in deze behandelmethode. Plan een gratis adviesgesprek of neem contact op om jouw klachten en wensen te bespreken en een kennismaking met onze psycholoog in te plannen.  

Cognitieve gedragstherapie kan worden ingezet voor verschillende klachten. Voorbeelden hiervan zijn angst, stemmingsklachten en slaapproblemen. Benieuwd of dit iets voor jou is? Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op en bespreek jouw klachten en voorkeuren met ons aanmeldteam.  

Marije Feenstra, Feelgood Psychology

Marije Feenstra
Feelgood Psychology

Amsterdam

 

Wil je meer weten? Lees meer over deze behandelmethode in onze artikelen

E-health in therapie: ga online aan de slag

(10-1-2024)

De hedendaagse zorg vindt steeds meer digitaal plaats; online consulten of het inzien van doktersuitslagen. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan? En welke vorme… Lees verder

Eigen regie: grip op je klachten

(17-11-2023)

5 tips om meer grip te krijgen op je klachten en eigen regie te hebben over je herstel. Lees verder

Het effect van je woonomgeving en je dieet op je mentale gezondheid

(18-9-2023)

Onze omgeving en wat we eten heeft een effect op onze mentale en fysieke gezondheid. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat je woonomgeving en dieet een negatief… Lees verder

Hoe plan je een afspraak bij Psycholoog.nl?

(16-8-2023)

Wil jij graag in gesprek met een psycholoog? Lees hier hoe je een traject start bij Psycholoog.nl! Lees verder