Therapie biedt mensen de kans om zichzelf beter te begrijpen en emotioneel te groeien. Tijdens therapie worden vaak bepaalde termen gebruikt die helpen om gevoelens, gedachten en gedragingen te benoemen. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende termen die je in een therapiegesprek kunt tegenkomen.  

Grenzen 

Grenzen verwijzen naar de fysieke, emotionele en mentale lijnen die iemand stelt om zichzelf te beschermen. Goede grenzen helpen bij het behouden van gezonde relaties en zelfzorg. Moeite hebben met het stellen van grenzen kan zorgen voor stressklachten, burn-out of angst. Mensen die moeite hebben met het stellen van grenzen kunnen baat hebben bij bijvoorbeeld schematherapie of cognitieve gedragstherapie.  

Cognitieve dissonantie 

Dit psychologische fenomeen treedt op wanneer iemands overtuigingen en gedrag met elkaar in conflict komen. Dit leidt vaak tot spanning en ongemak in je eigen gedachten. Stel je bijvoorbeeld voor dat je weet dat je moet gaan sporten, maar hier eigenlijk te moe voor bent. Er ontstaat een discussie in je hoofd over wat je het beste kan gaan doen.  

Trauma 

Trauma verwijst naar diepgaande psychologische schade als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis. Dit kan variëren van een auto-ongeluk tot langdurige verwaarlozing. Voorbeelden van klachten gerelateerd aan trauma zijn depressie, angst, prikkelbaarheid of woede-uitbarstingen. En trauma kan ook invloed hebben op het ontwikkelen van de persoonlijkheid. Een deel van de mensen die een trauma meemaakt, kan daar PTSS aan overhouden.  

Comorbiditeit 

Comorbiditeit houdt in dat iemand meerdere gezondheidsproblemen tegelijkertijd heeft. Dit kunnen fysieke problemen zijn, maar ook mentale gezondheidsklachten. Stel dat iemand naar de huisarts gaat met buikklachten, maar ook angstklachten ervaart. De huisarts kan een medicijn voorschrijven voor de fysieke klachten, maar de angstklachten worden hierdoor over het hoofd gezien. Hierdoor is het belangrijk dat er tijdens het traject naar alle klachten wordt gekeken en een holistisch beeld wordt geschetst.  

Parentificatie 

We spreken van parentificatie als de rollen tussen de ouder en het kind zijn omgedraaid. Van het kind wordt dan verwacht dat het de verantwoordelijkheden en emotionele zorg voor het gezin op zich neemt. Dit heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van het kind. Er zijn twee verschillende vormen van parentificatie: emotionele en instrumentele parentificatie. Dit kan op latere leeftijd zorgen voor problemen in relaties, angst of woede.  

Coping mechanisme 

Een coping mechanisme is de manier waarop je omgaat met stressvolle situaties of problemen.  Er zijn veel verschillende copingsstijlen, en vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen probleemgerichte en emotiegerichte coping. Bij probleemgerichte coping probeer je een oplossing te vinden voor een probleem. Bij emotiegerichte coping probeer je de gevoelens die je ervaart te veranderen of verdoven.

Bewust gebruik van therapietaal 

Het begrijpen van deze veelvoorkomende woorden kan helpen bij zelfreflectie en communicatie in therapie, en daarbuiten. Het is echter belangrijk deze termen correct te gebruiken en te begrijpen dat deze woorden slechts een hulpmiddel zijn binnen het bredere proces van mentaal welzijn.  

Bij Psycholoog.nl bieden we online en onverzekerde zorg aan. Hierdoor zijn onze wachttijden kort, en kijken we naar wat jouw behoeftes zijn. Heb je behoefte aan een gesprek met een psycholoog? Ons aanmeldteam luistert graag naar je! Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Directieve therapie: een effectieve aanpak voor gedragsverandering

(25-3-2025)

Directieve therapie is een resultaatgerichte en kortdurende aanpak voor verschillende soorten klachten. Lees er hier meer over! Lees verder

6 feiten en fabels over relatietherapie

(20-3-2025)

Er kunnen nog best wat misverstanden bestaan over wat relatietherapie is en voor wie het geschikt is. Lees hier meer over de fabels en feiten over relatietherap… Lees verder

Wat houdt forensische psychologie in?

(19-3-2025)

Ontdek hoe forensische psychologie crimineel gedrag analyseert en bijdraagt aan een rechtvaardig rechtssysteem. Lees verder

Welke mentale klachten kan een coach helpen oplossen?

(14-3-2025)

Een coach kan helpen om handvaten te bieden voor verschillende klachten. Lees hier bij welke klachten een coach jou kan helpen! Lees verder