Heb je ooit geprobeerd een nieuwe gewoonte aan te leren, maar verloor je snel je motivatie? Of het nu gaat om gezonder eten, vaker sporten of productiever werken, gedragsverandering kan lastig zijn. Door er een spelletje van te maken, kan dit makkelijker worden! 

De kracht van spel 

Spelen is iets wat we van nature leuk vinden. Spelelementen zorgen voor uitdaging, beloningen en progressie. Dit alles zorgt ervoor dat onze intrinsieke motivatie wordt verhoogd. Dit principe kunnen we gebruiken om nieuw gedrag aan te leren. Wanneer iets voelt als een spel, ben je eerder geneigd om door te zetten en kun je er zelfs van genieten. Dit noemen we ook wel gamification.  

Over het algemeen zijn er vier belangrijke drijfveren voor ons gedrag: competentie, verbondenheid, autonomie en zingeving. Een spel geeft je het gevoel dat je de ruimte hebt om jezelf te verbeteren. Je moet ook zelf bedenken wat je gaat doen en hoe je om kan gaan met moeilijke situaties. Tijdens een spel werk je vaak toe naar een doel, en het is mogelijk om het met anderen te doen. Door je doel om te zetten in een spel, kun je jezelf sneller nieuwe gewoontes aanleren.  

Voorbeelden uit de praktijk 

Gamification wordt al vaak toegepast in de praktijk. Hieronder zijn een aantal voorbeelden genoemd:  

  • Duolingo: deze app gebruikt gamification om taalvaardigheden te verbeteren door levels, beloningen en een dagelijks streak-systeem.  
  • Fitbit: het moedigt je aan om te bewegen door dagelijkse doelen te stellen, badges te laten verdienen en een competitie aan te gaan met vrienden.  
  • Strava: deze app helpt je om je doelen te behalen door een verschillende medailles te verdienen, een competitie aan te gaan met mensen in jouw omgeving en je eigen doelen te stellen.  

Dit zijn enkele voorbeelden van hoe bedrijven gamification toepassen om gedrag van hun gebruikers positief te beïnvloeden. Deze technieken kun je natuurlijk ook toepassen in je eigen leven om andere gewoontes aan te leren.  

Hoe wekt dit in de praktijk?  

Door gamification kun je jouw motivatie verhogen. Hier zijn een paar technieken die je kunt gebruiken:  

  • Doelen en levels: in een spel werk je naar een doel te en stijg je in levels. Stel haalbare, kleine doelen en verhoog de moeilijkheidsgraad naarmate je vordert.  
  • Beloningen en punten: Games belonen je voortdurend met punten, medailles of andere extra's. Beloon jezelf wanneer je een doel hebt behaald. Dit kan iets simpels zijn, of iets groters als je een langere tijd je doelen hebt behaald.  
  • Uitdaging en competitie: een beetje competitie kan motiverend werken. Daag jezelf uit om je eigen records te verbeteren of werk samen met vrienden om elkaar te stimuleren.  
  • Personalisatie: veel games hebben een boeiend verhaal. Je kunt je eigen reis vormgeven door een dagboek bij te houden of een visueel overzicht te maken van je vooruitgang. Dit maakt het proces betekenisvoller en leuker.  

Nieuw gedrag aanleren hoeft geen saaie en moeilijke taak te zijn. Door het te benaderen als een spel verhoog je je motivatie en plezier, waardoor de kans op succes toeneemt.  

Ben je benieuwd wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen? Of heb je andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het zelfconcept van Carl Rogers

(29-4-2025)

Ontdek Carl Rogers' theorie van het zelfconcept: balans tussen wie je bent en wilt zijn. Lees verder

Carl Jung en moderne spiritualiteit

(25-4-2025)

Lees hier meer over de psychologische visie van Carl Jung, en hoe dit tegenwoordig nog steeds relevant is! Lees verder

De facilitatie theorie

(22-4-2025)

Waarom presteer je beter (of slechter) met publiek? De kracht van de facilitatie theorie uitgelegd. Lees verder

Coping strategieën bij autisme: het zoeken van balans

(22-4-2025)

Iedereen gaat op een bepaalde manier om met stress. Bij mensen met autisme gaat dat soms net even anders. Lees er hier meer over! Lees verder