Wat is boosheid?

Boosheid is een menselijke basisemotie, net zoals bijvoorbeeld blijheid en verdriet. Het is dan ook normaal dat je soms boos wordt. In sommigen situaties is boosheid een gepaste reactie. Denk aan situaties waarbij je grenzen worden overschreden. Boosheid laat in dit soort situaties zien dat je er niet oké mee bent dat iemand over je grenzen gaat. Zoals de meeste emoties dat zijn, is boosheid een reactie op iets wat je bijvoorbeeld ziet gebeuren of iets wat jou is aangedaan. Onderliggend aan boosheid liggen vaak frustraties die uit onmacht en onrecht voortkomen.  

Er is echter wel een verschil in de manier waarop mensen boosheid uiten. Als je niet hebt geleerd om op een adequate manier met gevoelens van boosheid om te gaan kun je bijvoorbeeld agressief worden of een woedeaanval krijgen. Dit heeft vaak te maken met zelfbeheersing.  

Wat veroorzaakt disfunctionele boosheid?

De reden dat de ene persoon sneller disfunctionele boosheid laat zien dan de andere persoon is vrij complex. Dit heeft te maken met een combinatie van factoren, namelijk biologische aanleg, opvoeding, hormonen en omgevingsinvloeden. Deze factoren zorgen samen voor de mate waarin je in staat bent om je emoties te reguleren, zoals boosheid.  

Opvoeding

Opvoeding is belangrijk voor het ontwikkelen van goede emotieregulatie. Als je bent opgegroeid met ouders/verzorgers die je hier weinig in mee hebben gegeven dan kun je hierdoor later problemen ervaren. Als zij altijd dingen hebben opgelost door middel van agressief gedrag is er een kans dat je dit onbewust van ze over hebt genomen en geen goed voorbeeld hebt gekregen over hoe je functioneel met boosheid om kunt gaan.  

Omgevingsfactoren 

De omgeving waarin je boosheid voelt kan ook bepalend zijn voor de manier waarop je deze boosheid uit. Een situatie waarbij anderen agressief gedrag stimuleren kan ervoor zorgen dat je eerder agressief wordt dan wanneer anderen juist laten blijken dat ze het oneens zijn met agressiviteit. Ook andere externe factoren kunnen van invloed zijn. Denk aan een omgeving met veel prikkels op een erg stressvolle dag. Op dit soort momenten kun je sneller agressief/boos reageren als iemand bijvoorbeeld tegen je aanbotst in vergelijking met een omgeving met minder prikkels. 

Aanleg

Het temperament en karakter waarmee we worden geboren heeft vaak ook invloed op de mate waarin we gevoelens van boosheid voelen. Zo zullen bijvoorbeeld kalme en rustige mensen over het algemeen minder snel boos worden. Dit heeft vaak ook te maken met dat ze goed zijn in het reguleren en controleren van hun impulsen en emoties.  

Hormonen 

Mensen met een hoger testosterongehalte zouden sneller gevoelens van boosheid ervaren.  

Hoe kan boosheid worden behandeld?

Je gaat samen met een psycholoog op zoek naar manieren om te gaan met je boosheid en eventuele agressie die daaruit volgt. Daarnaast ga je samen bezig om te ontdekken waar de boze gevoelens vandaan komen en hoe hier iets aan kan worden veranderd.  

Heb je veel last van disfunctionele boosheid? Zoek hier naar een psycholoog of bel naar 085 273 3339 voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. 

Wil je meer weten? Lees meer over deze klacht in onze artikelen

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder

Tips: hoe kan je stoppen met piekeren?

(9-4-2024)

Maak jij je overmatig zorgen en lukt het je niet om te stoppen? Lees deze blog en wellicht helpt dit je verder! Lees verder

Hoe kan je stoppen met roken?

(1-4-2024)

Lees in deze blog meer over de gevolgen van roken en hoe je kan stoppen! Lees verder