Je bent op een feestje en iemand gaat voor de gezelligheid met je praten. Je hart gaat sneller kloppen en in je hoofd denk je: 'dit gaat echt de ware voor mij zijn'. Zelfs wanneer deze persoon signalen toont dat hij of zij niet geheel open voor je staat, fantaseer jij erop los. In je hoofd heb je al een hele toekomst samen opgebouwd. Voor jou was dit gesprek bijzonder en intens, maar voor de ander betekende het eigenlijk niet zo veel. Dit gebeurt keer op keer! Je wordt gekwetst, teleurgesteld, onzeker en verward nadat elke potentiële romantische partner je hart breekt. Toch ga je altijd achter mensen aan die niet geheel (emotioneel) beschikbaar voor je zijn. Wanneer dit een patroon wordt, is het best zelfdestructief. Maar waarom doe je dit eigenlijk? 

Waarom zijn sommige mensen (emotioneel) niet beschikbaar?  

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een persoon niet beschikbaar voor jou is. Iemand kan je emotioneel op een afstand houden omdat de persoon bang is om gekwetst te worden en daarom diepe connecties wil vermijden. Ook hebben sommige mensen moeite om zich kwetsbaar op te stellen of willen alleen oppervlakkige relaties. Bovendien kan het zijn dat iemand al gebonden is aan een persoon (getrouwd of in een serieuze relatie), diegene op dit moment geen behoefte heeft aan een relatie of simpelweg niet verliefd op jou is.  

Waarom ga je achter (emotioneel) niet beschikbare personen aan?  

  • Vaak ontstaan deze patronen uit onze eerdere ervaringen met relaties. Onze eerst vorm van een relatie is onze band met onze ouders. Het kan zijn dat een van jouw ouders niet emotioneel beschikbaar was voor jou. Hierdoor kan je geleerd hebben dat liefde niet consistent of afwezig is (lees meer over hechtingstijlen).   
  • Het kan zijn dat je zelf niet emotioneel bereikbaar bent, bijvoorbeeld doordat je last hebt van bindingsangst. Je hebt de angst om aan iemand te binden omdat je bang bent om uiteindelijk toch gekwetst te worden. Iemand die emotioneel niet bereikbaar voor jou is voelt in dit geval als een veilige optie omdat je niet geheel kwetsbaar hoeft te zijn. Ondanks dat je weet dat deze persoon niet geheel open voor je staat of voor jou kiest, voel je uiteindelijk wanneer je wordt afgewezen wel enorm gekwetst. 
  • Het kan zijn dat je door eerdere ervaringen in relaties geen gezond concept hebt ontwikkeld van liefde. Je hebt geleerd dat liefde onstabiel is en iets is wat je moet verdienen.  

Hoe kan je dit patroon verbreken?  

  • Je kunt voor jezelf uitzoeken waar dit patroon vandaan komt. Dit kun je doen door bij jezelf na te gaan wanneer dit patroon in relaties is ontstaan, welke patronen je hebt gezien bij je vorige (potentiële) partners, hoe dit jou laat voelen, welke patronen je bij jezelf ziet en wat je graag in een relatie zou willen. Je kan bijvoorbeeld ook een lijst maken met wat jouw valkuilen zijn in relaties en hier ook goed opletten. Therapie kan je ook helpen om dichterbij deze kern te komen.  
  • Wees er bewust van dat de intensiteit van je emoties die je voelt bij een persoon niet gelijk staat aan liefde of verliefdheid. Je kan een geschiedenis hebben van achter mensen aangaan, waarbij je intense emoties voelt: enorm gelukkig wanneer ze je wel de aandacht geven en enorme verdrietig en gefrustreerd wanneer ze je weer laten zitten. Je kan dit verkeerd opvatten als verliefdheid of liefde. Echter zou liefde juist geen wiebelige en intense tijd vol met angst en verdriet moeten zijn. Liefde is wanneer iemand duidelijk zijn behoeftes kan aangeven en consequent klaar voor jou staat.  
  • Pas je definitie van liefde en daten aan. Laat het directe fantaseren en romantiseren van personen die je nog niet goed kent los en probeer je niet altijd te vormen zodat de ander persoon je leuk gaat vinden. Hierdoor leer je de persoon niet kennen voor wie hij/zij is en laat je ook niet oprecht zien wie jij bent. Het is belangrijk dat je oprecht benieuwd bent om een persoon beter te leren kennen. Herinner je ook dat liefde iets is wat tijd kan kosten en oordeel niet te snel. Het hoeft allemaal niet zo intens!   
  • Wees eerlijk naar jezelf. Het is belangrijk om mensen te zien in hoe ze naar jou toe gedragen. Wanneer iemand je berichtjes niet beantwoord, aangeeft niks met jou te willen of alleen aandacht zoekt bij jou wanneer hij/zij daar zin in heeft, moet je eigenlijk eerlijk aan jezelf toegeven dat die persoon jou misschien niet zo leuk vindt. Dit is misschien lastig omdat je eerder geneigd bent om naar de kleine signalen te kijken dat iemand je wel leuk vindt. Alleen eerlijk naar jezelf zijn, helpt op de langere termijn meer!  

Herken jij dit patroon in je romantische leven en wil je hier hulp voor ontvangen? Bij Psycholoog.nl kunnen wij jou helpen. Neem contact op met ons aanmeldteam of plan een adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht