Mensen verschillen in hoe ze met hun emoties omgaan. Waar iemand makkelijk zijn of haar emoties een plekje kan geven, kan het zijn dat iemand anders hier wel veel moeite voor heeft. Dit getuigd dan van een verschil in emotionele intelligentie.

Wat valt er onder emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie wordt gezien als het vermogen om emoties van jezelf en van anderen waar te nemen, te interpreteren en te reguleren. Hierin is het te vergelijken met een hoog niveau van emotieregulatie. Er zijn een paar persoonlijkheidskenmerken die kenmerkend kunnen zijn voor iemand met een hoge score op EQ;

  • Aanpassingsvermogen, flexibiliteit en realisme; goed kunnen omgaan met veranderende omstandigheden.
  • Omgang met emoties zoals stress en impulsief gedrag; het reguleren van impulsief gedrag wat getuigd van een hoge mate van zelfbeheersing.
  • Algemene gemoedsstand; is over het algemeen optimistischer dan bij anderen.
  • Interpersoonlijk EQ; empathie en inlevingsvermogen waardoor iemand zich goed kan inleven in situaties van anderen.
  • Intrapersoonlijk EQ; groot inzicht in eigen emoties.
  • Sociale en samenwerkingsvaardigheden; over het algemeen goed kunnen samenwerken met zowel bekenden als vreemden.

Heeft een hoge of lage score gevolgen voor mij?

Wanneer je een laag EQ hebt kan het zijn dat je meer moeite hebt met het reguleren van je emoties dan dat andere hebben. Wanneer je hier last van hebt wil dit echter niet direct zeggen dat je een laag EQ hebt, dit kan ook ergens anders vandaan komen.

Wij van Psycholoog.nl kunnen hierin hulp bieden door middel van onder andere schematherapie en cognitieve gedragstherapie.

Voordelen van emotionele intelligentie op de werkvloer

Met emotionele intelligentie komt ook een ontwikkeling van het zelfbewustzijn. Dit stelt iemand instaat om makkelijker te begrijpen wat hij of zij nodig heeft en hoe iemand zelf gereageerd in verschillende situaties. Hierdoor kan iemand beter kijken naar alternatieve oplossingen. Dit kan bijdragen aan een betere invulling van bijvoorbeeld een manager rol. Iemand die leiding moet geven aan een team. Door hun goede inlevingsvermogen kunnen zij leiding geven op een manier die aansluit bij hun werknemers.

Maar eigenlijk kan het voor alle werknemers positieve gevolgen hebben. Wanneer iemand sterk in z’n schoenen staat betreffende emotie regulatie dan kan deze bijvoorbeeld ook beter omgaan met kritiek of feedback. Het is voor werkgevers dan ook vrij belangrijk om waarde te hechten aan de emotionele gezondheid van zijn of haar werknemers,

Heb je moeite met emotieregulatie, zijn er mensen in je omgeving waarbij je aspecten herkent of heb je andere vragen na het lezen van deze blog? Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Klagen; een uitlaatklep of een negatieve spiraal?

(4-6-2024)

Klagen kan dienen als een gezonde uitlaatklep, maar overmatig klagen kan leiden tot een negatieve focus en een spiraal van stress en depressie. Lees verder

Sociale angst overwinnen: tips en strategieën voor een zelfverzekerd leven

(22-5-2024)

Stap uit de schaduw van sociale angst en omarm je zelfvertrouwen. Lees verder

De psychologie achter roddelen: waarom doen we dit zo graag?

(26-2-2024)

Iedereen roddelt wel eens, maar wat is de functie daarvan? Lees verder