Een goede nachtrust is de basis voor een energieke dag, goed humeur en belangrijk voor je gezondheid. Helaas kan niet iedereen gemakkelijk in slaap vallen of uitgerust wakker worden. Uitslapen is voor veel mensen ook een probleem. Hoe creëer je nou een goed slaapritme zodat je fit wakker wordt? Lees meer hierover in dit artikel. 

Het belang van goed slapen 

Een goede nachtrust gaat niet alleen om voldoende slaap, maar ook om een goede nachtrust. De meeste mensen hebben gemiddeld 7-8 uur nodig. Dit kan voor elk persoon verschillen. Sommige mensen hebben 6 uur slaap nodig en anderen 9 uur. Veel mensen hebben 's nachts moeite met slapen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals te lang werken, op je telefoon zitten, 's avonds e-mails beantwoorden of een serie kijken. Hierdoor kunnen de hersenen 's avonds overprikkeld raken en dus overactief en alert zijn.  

Wanneer je uitgerust wakker wordt heb je een gezond slaapritme. Het voordeel van een goed slaapritme is dat het je immuunsysteem verbeterd. Vaak ben je ook alerter en scherper door de dag heen en een heb je een verhoogde concentratie. Goed slapen is ook van belang voor een vrolijkere en positievere levenshoudig. Een tekort aan slaap zorgt bovendien voor een tragere stofwisseling, waardoor je meer trek krijgt in ongezond eten. 

Tips voor betere slaaphygiëne 

Slechte slaaphygiëne is vaak de oorzaak van veel slaapproblemen. Moeite om in slaap te vallen, slapeloosheid, vaak of vroeg wakker worden, vermoeid wakker worden en moeite hebben om weer in slaap te komen zijn allemaal voorbeelden van slaapproblemen als je een slechte slaaphygiëne hebt. Hier zijn enkele tips voor een goede slaaphygiëne:  

  • Voldoende beweging: zorg ervoor dat je op een dag minimaal 30 minuten beweegt en ga zoveel mogelijk naar buiten. Als het kan pak je fiets naar het werk. Ga sporten, neem wat vaker de trap of doe een wandeling in de pauze. 
  • Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine: drink in de avond geen cafeïnehoudende dranken zoals cola, koffie en energydrankjes. Deze middelen zijn stimulerend en kan je slaap onderdrukken. Rook niet voordat je gaat slapen. Roken kan ervoor zorgen dat je langer wakker ligt en de slaap-efficiëntie daalt. Drink geen of hooguit 1 glas alcohol per dag. Door alcohol slaap je onrustiger en minder diep. Het vertraagt ook het begin van je REM-slaap.  
  • Vaste bedtijden: sta op vaste tijden op en ga op vaste tijden weer naar bed. Dit geldt ook voor in het weekend.  
  • Vermijd blauw licht: voor het slapen gaan kun je het beste geen candy crush spelen of tv kijken in bed. Blauw licht zorgt ervoor dat de aanmaak van de stoffen die je slaperig maakt, wordt verminderd. 
  • Rustige, koele en donkere slaapkamer: Het is belangrijk dat je slaapkamer voldoende geventileerd, gekoeld en donker is. Maar ook dat er geen geluiden zijn die je wakker kunnen maken of houden.  
  • Slaaproutine: Creëer een slaaproutine waarmee je voldoende ontspannen bent voordat je gaat slapen. Schrijf bijvoorbeeld je zorgen op een lijstje, dim de lichten en zet je spullen klaar voor morgen. Het is van belang om je geest en lichaam voor te bereiden op het slapen gaan. 

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. Psychische klachten zijn behandelbaar, en er bestaan veel mogelijkheden om je te o… Lees verder

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

Het biopsychosociaal model om mentale klachten in kaart te brengen

(3-6-2024)

Het biopsychosociaal model kijkt vanuit drie verschillende perspectieven naar jouw klachten, om zo de best passende behandeling samen te stellen. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is de self-fulfilling prophecy?

(30-5-2024)

In de psychologie wordt vaak gesproken over de self-fulfilling prophecy. Wat is dat precies en hoe kun je dit bewust herkennen en inzetten voor verandering? Lee… Lees verder