We nemen de positieve dingen in ons leven vaak voor lief en richten ons in plaats daarvan op de dingen die niet zo goed gaan. Een manier om meer bewust te zijn van het positieve is dankbaarheid. Het klinkt eenvoudig, maar het heeft een enorme impact op je kwaliteit van leven en vooral je kijk op het leven. Lees hier meer over wat dankbaarheid met je doet en hoe je het kunt toepassen in je leven. 

Waarom is dankbaarheid zo belangrijk? 

Zonder dankbaarheid richt je je meer op dingen die je misschien niet hebt in plaats van te waarderen wat je wel hebt. Met deze houding is het lastig om tevreden te zijn. Want hoeveel succes je ook hebt gehad in je leven, als je er dankbaar voor bent, zal je er meer van genieten. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je sneller ontevreden bent en minder vaak een gevoel van geluk ervaart. Gebrek aan dankbaarheid heeft ook negatieve invloed op je relatie. Wanneer je nooit dankbaarheid toont zullen mensen om je heen zich niet gewaardeerd voelen. Hierdoor kunnen de relaties worden verslechterd. 

Kracht van dankbaarheid 

Dankbaarheid wordt ook wel het pronkstukje van de positieve psychologie genoemd. Er zijn duizenden onderzoeken gedaan naar wat mensen gelukkig maakt. Zo werd er onderzocht welke eigenschappen bijdragen aan het gelukzalige gevoel van de mensen. Dankbaarheid springt daaruit, omdat het zulke grote en duidelijke positieve effecten heeft op je gezondheid, relaties en geluksgevoel. Uit verschillende onderzoeken naar dankbaarheidstesten zijn de mensen die hoog scoren over het algemeen gelukkige mensen. 

Als je hoog scoort op dankbaarheid dan ben je vaker tevreden met je leven, heb je positieve emoties en heb je positieve verwachtingen van de toekomst. Het effect van dankbaarheid helpt tegen piekeren en angsten. Dit heeft een positief effect op je gezondheid. Dankbaarheid is heel goed voor je hart. Wanneer je dankbaar bent je vaak een prettig persoon om mee om te gaan. Je bent vaak aardiger, vergevingsgezind, meer empathisch, behulpzaam, niet-materialistisch ingesteld en niet snel jaloers.  

Dankbaarheid toepassen 

Meestal voelen we ons dankbaar op een bepaald moment. Bijvoorbeeld als iemand ons complimenteert. Het is een bijzonder gevoel dat je niet elke dag ervaart. Naarmate de tijd verstrijkt, zal je waarschijnlijk terugkeren naar je dagelijkse regime. Een dankbare levenshouding is daarentegen meer constant en kun je het met oefeningen aanleren met de volgende tips: 

  • Een dankbaarheidsdagboek: Je kunt een nieuw avond- of ochtendritueel in je dagelijkse routine inbouwen door 3 dingen op te schrijven voordat de dag begint of eindigt waar je dankbaar voor bent. Het kunnen ook kleine dingen zijn die je vaak voor lief neemt. 
  • Oefen dagelijks: Probeer elke dag bezig te zijn met bedenken waar je dankbaar voor bent. Net als je door veel piekeren problemen groter kan maken, werkt het met dankbaarheid net andersom. Hoe meer je ermee bezig bent, hoe makkelijker het wordt om je dankbaar te voelen over alle dingen. 
  •  Mediteren: wanneer je mediteert leer je je op het nu te richten, in plaats van de toekomst. Dit zorgt voor minder onrust en meer tevredenheid. Hoe vaker je mediteert hoe meer je het merkt dat je dit gevoel niet alleen tijdens het mediteren ervaart, maar ook een gevoel van rust door de dag heen zult ervaren. 
  • Spreek dankbaarheid uit: Ben je ergens dankbaar voor, zeg het dan. Bedank een collega die je helpt of je partner die heeft schoongemaakt. Door dankbaarheid met woorden uit te spreken, maak je de dankbaarheid echt.  

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Zelfliefde in de praktijk: dagelijkse gewoontes voor een positieve zelfrelatie

(19-6-2024)

Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en onze mentale gezondheid. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Lees hier meer! Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

Hoe kom je in de flow?

(31-5-2024)

Flow is een krachtige toestand die niet alleen zorgt voor hogere productiviteit en creativiteit, maar ook voor een diep gevoel van voldoening en geluk. Het bere… Lees verder