Hoewel we niet snel zullen toegeven dat we roddelen, maakt iedereen zich hier weleens schuldig aan. Onder roddelen verstaan we het (negatief) spreken over iemand terwijl diegene er niet bij is. Maar wat is nu eigenlijk het nut van roddelen? En waarom blijven we dit doen terwijl we weten dat we dit eigenlijk niet zouden moeten doen? 

Waarom roddelen we? 

Er zijn meerdere redenen waarom mensen roddelen. Soms wordt een roddel met kwade zin gecreëerd, zoals in het geval van een wraakactie, maar soms wordt er eigenlijk zonder kwade bedoelingen over iemand geroddeld. Eén verklaring voor dit fenomeen is dat mensen die vaak roddelen dit doen omdat het hen een gevoel van macht geeft. Het weten van geheime informatie over een persoon voelt krachtig, zelfs als je deze informatie niet direct tegen iemand gebruikt.  

Daarnaast kunnen mensen die roddelen het ook gebruiken om zich beter over henzelf te voelen. Wanneer iemand zichzelf vergelijkt met iemand die zij als minderwaardig achten, geeft dit natuurlijk een flinke egoboost. Andersom werkt dit echter averechts. Iemand die zichzelf vergelijkt met iemand die zij bewonderen of waar zij jaloers op zijn zal een negatief effect op zijn zelfbeeld ervaren. Daarom halen zij soms hun concurrentie naar beneden door hun succes te ondermijnen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan je collega die een promotie heeft gekregen, maar jij vindt eigenlijk dat ze alleen maar geluk heeft gehad. Om je beter te voelen over jezelf praat je met een andere collega over haar gezinsleven, want dat loopt volgens jou toch echt niet zo lekker. 

Toch is roddelen lang niet altijd erg of schadelijk voor een ander. Het is vooral heel menselijk om met elkaar informatie over de 'groep' te delen. Deze vorm van roddelen is vaak meer neutraal en niet bedoeld om iemand af te vallen. Vanuit evolutionair perspectief hielp dit gedrag ons vroeger om te overleven. Roddelen zorgde er namelijk voor dat voor iedereen duidelijk was wat als ongewenst gedrag werd gezien. Ook was het van belang om op de hoogte te zijn van wie een potentiële partner zou kunnen zijn. Het is over het algemeen sociaal gedrag dat de groep eensgezind houdt. 

Hoe leren we roddelen af? 

Roddelen is voor veel mensen een slechte eigenschap. Echter heeft het psychologisch gezien wel het voordeel dat het je bij tegenslagen beter kan laten voelen over jezelf en de groep eensgezind blijft. Mensen zullen dus blijven roddelen, zolang zij hier voordeel uit halen. Ook hoeft roddelen dat neutraal van aard is niet per se afgeleerd te worden; het is vooral menselijk. Roddelen met een kwetsende bedoeling, kun je beter niet doen. Hiermee kun je individuen in heel lastige posities binnen de groep brengen.

Helaas wordt er vaak weinig gedaan tegen deze vorm van roddelen. Pas wanneer er iets negatiefs over henzelf wordt gezegd steken zij hier een stokje voor. 

Roddel jij veel en wil je hiervan af? Of wordt er over jou geroddeld en brengt dit negatieve emoties naar boven? Psycholoog.nl kan je hierbij helpen. Samen met onze psycholoog kijk je wat het beste voor jou werkt. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder

Waarom zit de angst voor afwijzing zo diepgeworteld in ons systeem?

(16-2-2024)

Lees meer over onze natuurlijke behoefte om geaccepteerd te worden Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: word je bewuster van je emoties met deze 5 oefeningen

(8-2-2024)

Wat is het belang van emoties en hoe word je je bewust van je eigen emoties? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

De rol van slaap in emotieregulatie

(1-2-2024)

Onze slaap hygiëne kan veel invloed hebben op hoe we onze emoties ervaren en hoe we emoties van anderen interpreteren. Lees er hier meer over! Lees verder