Empathie wordt gezien als een positieve emotie en een goede eigenschap om te hebben. Maar wat is empathie precies? En kan iedereen wel empathisch zijn? Lees er meer over in deze blog! 

Wat is empathie?  

Empathie is afkomstig van het Griekse woord empathia. Empathie is de vaardigheid om je in te leven in een situatie en gevoelens van een ander. Wanneer je empathisch vermogen hebt, kan je emoties van een ander beter begrijpen en aanvoelen. Hierdoor verloopt de communicatie met een ander vaak beter. Empathisch vermogen geldt zowel voor verbale als non-verbale communicatie. Het is een onderdeel van je emotionele intelligentie.  

Empathie ontwikkelt zich al heel vroeg in ons leven. Baby's van een paar maanden oud kunnen al empathisch vermogen hebben. Wanneer een ander kind valt of pijn heeft, kan een ander kind hier ook om huilen. Het is alsof dit kind de pijn van het andere kind ook voelt. Hier kan jij je vast ook wel een voorstelling van maken. We kennen allemaal het “auw-gevoel” als iemand zijn teen stoot.  

Verschilt het per persoon? 

Iemand is dus empathisch wanneer hij of zij zich kan verplaatsen in een ander. Hoe empathisch iemand is, verschilt van persoon tot persoon. Het kan zijn dat je vanuit je jeugd niet hebt geleerd hoe je empathisch moet zijn. Affectieve empathie is lastig aan te leren. Dat heb je of je hebt het niet. Cognitieve empathie is wel aan te leren. Je doet dit vooral door oprechte interesse te tonen en zonder manipulatie of eigenbelang het gesprek aan te gaan.  

Het kan zijn dat je door een ongeluk minder empathisch bent geworden. Dit komt vooral voor na traumatisch hersenletsel. Door dit letsel is het voor mensen lastiger om emoties en gezichtsexpressies te herkennen.  

Hoe kun je empathie inzetten? 

Je kunt op een aantal manieren empathisch zijn. Dit kan zowel verbaal als non-verbaal. Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven:  

  • Empathisch luisteren: door te luisteren naar een ander, en de gevoelens die achter de woorden schuilgaan terug te koppelen aan de ander, ben je empathisch aan het luisteren. Je laat hierbij je eigen oordeel of inbreng achterwege. De ander voelt zich begrepen en veilig. Dit kan wel lastig zijn, omdat je echt tot de kern van iemands emoties moet gaan.  
  • Ga een vertrouwensband aan: je vertelt je verhaal liever bij iemand waarbij je je vertrouwd voelt. Het is daarom belangrijk om een goede relatie met mensen op te bouwen. Dit doe je door interesse te tonen in het sociale leven van iemand en vragen te stellen over hobby's en interesses.  

Kan je empathisch leren zijn? 

Er bestaat al een erg lange tijd een debat over in hoeverre bepaalde eigenschappen aangeboren of aangeleerd zijn. Dit geldt ook voor het empathisch vermogen. Er zijn onderzoeken die aantonen dat empathie aangeboren kan zijn, maar het is lastig om een duidelijk verband te bepalen. Empathie kan namelijk ook nagebootst worden.  

Valt empathie dan aan te leren? Wanneer je vroeger niet of nauwelijks hebt geleerd om emoties te ervaren, omdat je ouders dit ook niet deden, dan kan het zijn dat je weinig empathisch vermogen hebt. Het is bekend dat kinderen de stemming van hun ouders overnemen.  

Heb je hier vragen over of wil je hierover met een psycholoog praten? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Tips: hoe kan je stoppen met piekeren?

(9-4-2024)

Maak jij je overmatig zorgen en lukt het je niet om te stoppen? Lees deze blog en wellicht helpt dit je verder! Lees verder

Een somatische-symptoomstoornis: wat is het en hoe ga je er mee om?

(4-4-2024)

Lichamelijke klachten die eigenlijk geen lichamelijke oorzaak hebben, dit noemen we een somatische-symptoomstoornis. Lees verder

Wanneer wordt een gezonde leefstijl ongezond?

(8-3-2024)

Lees hoe een gezonde leefstijl in een obsessie kan veranderen. Lees verder