Inspiratie: een bron van creativiteit. Er zal vast een moment in je leven zijn geweest wanneer je je geïnspireerd voelde. Maar wat is het belang van inspiratie?  

Wat is inspiratie?  

Het woordenboek geeft een breed scala aan definities. Samenvattend betekent inspiratie creatief nadenken en weten hoe je iets goed moet uitvoeren. Het zet je aan om iets te doen waar je gelukkig van wordt en wat je aanspreekt. We zien inspiratie als iets wat ons een dieper inzicht geeft. Inspiratie is dus niet één ding, maar het kan oneindig veel vormen aannemen.  

Waar kan ik inspiratie vinden?  

Een inspiratiebron is erg persoonlijk. Niet iedereen haalt inspiratie uit hetzelfde. Voorbeelden waar mensen inspiratie uit halen zijn liefde, natuur, muziek, films, boeken of religie. Ook mensen of gebeurtenissen kunnen een bron van inspiratie zijn. Zelfs een herinnering of foto kan al inspiratie opwekken. Vaak hebben mensen met een creatief beroep inspiratiebronnen, zoals muzikanten of kunstenaars. Zij kunnen dit gevoel omzetten naar bijvoorbeeld nieuwe muziek of een schilderij.  

Waarom is inspiratie nuttig? 

Inspiratie zit in iemand, maar toch kunnen we het soms zien. We zeggen namelijk wel eens: je ziet hoe geïnspireerd hij is! Vaak is iemand dan enthousiast en gedreven om een taak te volbrengen. De motivatie en de betrokkenheid die iemand toont straalt inspiratie uit. Dit kan besmettelijk werken op de omgeving, zodat zij ook geïnspireerd worden.  

Er zijn een aantal redenen waarom inspiratie belangrijk is:  

  • Inspiratie zorgt voor een positieve energie: inspiratie stimuleert je lerend vermogen. Door nieuwe ontdekkingen word je gemotiveerd om door te gaan en word je positief gestimuleerd.  
  • Je gelooft in je eigen vermogen: wanneer iets je inspireert en het lukt, geloof je meer in je eigen vermogen en zal je sneller nieuwe uitdagingen aangaan.  
  • Inspiratie is innerlijke motivatie: een inspirerende bron overtuigd je ervan om door te gaan. Je krijgt er positieve emoties van.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Zelfliefde in de praktijk: dagelijkse gewoontes voor een positieve zelfrelatie

(19-6-2024)

Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en onze mentale gezondheid. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Lees hier meer! Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

Hoe kom je in de flow?

(31-5-2024)

Flow is een krachtige toestand die niet alleen zorgt voor hogere productiviteit en creativiteit, maar ook voor een diep gevoel van voldoening en geluk. Het bere… Lees verder